Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Fiyatları Neden Yüksek?

Metin Bedir
0

Elektrikli araçlar günümüzde oldukça popüler. Ülkemizde yeni yeni kullanılan elektrikli araçlarla birlikte özelikle büyükşehirlerde elektrikli araç şarj istasyonu da yaygınlaşıyor. Özellikle batarya teknolojisinin gelişmesi ve çevresel duyarlılıkların artması ile elektrikli araçlar başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada yaygınlaşmaktadır. Elektrikli araçlar yakıt verimliliği ve düşük emisyon salınımı gibi özelliklere sahiptir.

Elektrikli Aracın Artı Yönleri

Elektrikli araçlar şu artı yönlere sahiptir:

  • Elektrikli araçlar daha sessiz ve pürüzsüz çalışır. Yol tutuşu da daha iyidir. Bu nedenle daha iyi bir sürüş deneyimi sunar.
  • Her devir aralığında verimli çalışılan motora sahiptir. Ani ivme kazandırarak daha keyifli ve güvenli bir sürüş deneyimi sunar.
  • Elektriği daha yüksek seviyede kinetik enerjiye çevirir. Bu nedenle içten yanmalı motorlara göre çok daha verimli çalışır.
  • Fosil yakıt tüketmez ve egzoz sistemi yoktur. Bu nedenle de daha çevre dostu bir araçtır.
  • Yağ ve bakım giderleri olmadığı için ekonomik açıdan daha verimlidir.
  • Elektrikli araçlar sürüş konforu, estetik güzellik, sıfır karbon salınımı, kullanım konforu gibi özellikler nedeniyle tercih edilebilir. Yakın gelecekte benzinli araçlar tarih olarak yerini elektrikli çevre dostu araçlar alacaktır.

Elektrikli araçların eksi yönleri ile şöyle sıralanabilir:

  • Şarj istasyonlarının yetersiz olduğu bölgelerde elektrikli araçlar uzun yolcuklarda kullanılmayabilir.
  • İçten yanmalı araçlar göre maliyeti yüksektir. Bataryasının sende birkaç değişmesi gereklidir. Bu da ekstra bir maliyet demektir.
  • Benzinli araçlarda depoyu doldurmak 2 dakika sürerken elektrikli araçların şarj olma süresi 2 saattir.
  • Çoğu elektrikli aracın menzili 500 km’dir. Yani 500 km’de bir şarj olmak zorundadır. Bu durum da şarj istasyonuna bağlı kalınarak yolculuk yapışmasına neden olur.

Avrupa’da her yerde yaklaşık 185 bin şarj istasyonu bulunuyor. Bu da yaklaşık her 8 tane elektrikli araca bir tane şarj istasyonu düştüğünü gösterir. Türkiye’de ise yaklaşık 50 araç başına 1 şarj istasyonu düşmektedir. Bunun nedeni; elektrikli araç şarj istasyonu fiyatı yüksek maliyetli olması, günümüzde hala birçok kişinin benzinli ve dizel araç kullanmasıdır. Elektrikli araba şarj istasyonu için kendi evinize de şarj istasyonu alt yapısını kurarak kullanabilirsiniz.

Elektrikli Araç Şarjı Neden Pahalı?

Elektrikli araçlar içi normal veya hızlı şarj istasyonları kullanılabilir. Şarj istasyonları genellikle otoyol dinlenme tesislerinde, avm, ticaret merkezleri, kampüs ve şehir içi park yerlerinde bulunur. Bu şarj istasyonları elektrikli araç sayısı arttıkça artıyor ve mobil uygulamalar ile de uyumlu çalışıyor. Ancak şu anda elektrikli araç kullanımının yeteri kadar çok olmaması nedeniyle elektrikli şarj istasyonları da daha maliyetlidir.

Elektrikli aracın kendisinin maliyeti benzinli araçlara göre yüksek olduğu için şarj ve elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti de normal araçlara oranla yüksektir. Elektrikli aracın şarj maliyetini düşürmek için sadece şehir içi yolculuklarda kullanabilirsiniz.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)