Golconda Kalesi: 500 Yıllık Miras Tutan Harabeler

Metin Bedir
2
Golconda Kalesi kalıntıları arasında yarım bin yıllık bir tarih yatıyor. Geçirdiği yıkıma rağmen güzel bir şey olmaya devam ediyor. Çevresi 3 mil ve üzerine kurulu olduğu granit tepe 390 fit yüksekliğindedir. 

Haydarabad'daki görkemli Golkonda kalesinde toplar, geçitler, görkemli salonlar, asma köprüler ve daha fazlası vardır. İlk olarak 1143'te bir Kakatiya kralı tarafından inşa edildi, ancak Qutub Shahi Hanedanı ve Bahmani Sultanları 14. ve 17. yüzyıllar arasında onu güçlendirdi. 

Kutub Şahi kralları bölgeyi 16. ve 17. yüzyıllarda yönetti. Deccan Platosundaki en önemli hükümdarlardan biri olan Qutub Shahi Hanedanlığı zirvesinde Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu'nun bazı kısımları ve Karnataka'nın yarısını yönetiyordu. Muhteşem Golconda kalesi inşa edildiğinde, 1518'den 1591'e kadar hanedanlığın başkentiydi.

Golconda Kalesi, Telangana
Golconda Kalesi, Telangana


Golconda Kalesi'ne Nasıl Ulaşılır


Golconda Kalesi, Haydarabad'a yaklaşık 10 km, Bangalore'ye 568 km ve Visakhapatnam'a 657 km uzaklıktadır. Otobüs, tren, uçak ve metro treni ile ulaşılabilir.

Havayla


Golconda Fort'tan en yakın havaalanı olan Rajiv Gandhi Uluslararası Havalimanı'na olan mesafe yaklaşık 26 km'dir. Havaalanından halk otobüsü veya taksiye binebilirsiniz. 

Trenle


Secunderabad Tren İstasyonu, Haydarabad'daki en büyük tren istasyonudur. Golconda Kalesi'ne 18 km uzaklıktadır. En yakın yerel tren istasyonu Public Garden'dır. En yakın metro istasyonu Nampally'dir. 

Karayoluyla


Sizi Golconda Fort'a götürebilecek birçok otobüs var. Güzergahlar ve otobüs numaraları çevrimiçi olarak bulunabilir. Ayrıca otomatik çekçek ve taksiler de alabilirsiniz. 

Mütevazı Başlangıçlar ve Büyük Gelişmeler

Haydarabad'daki Golconda kalesinin, nasıl ortaya çıktığını açıklayan birçok efsanesi vardır. Efsaneye göre, Kakatiya krallığının yönetimi sırasında, bir çoban çocuk yanlışlıkla tepede bir tanrının putuna rastladı. Arazi daha sonra kutsal kabul edildi. Haber Kakatiya kralına ulaştığında, tam yerine bir çamurdan kale yapılmasını emretti. Golconda Fort isminin golla konda kelimelerinden ilham aldığı söyleniyor., çoban tepesi anlamına gelen bir Telugu terimi. Zaman geçtikçe, Rani Rudramadevi, Bahmani Sultanları ve Qutub Shahi hükümdarları gibi hükümdarlar şehri çevrelemek için bugün ayakta duran granit kaleyi genişletip inşa ettiler. Çobanların ziyaret ettiği sadece bir tepe olmaktan çıkıp, Deccan bölgesinin büyük bir bölümünde hüküm süren güçlü hanedanların işgal ettiği en önemli koltuklardan biri haline geldi. 


Bir Marvel Tuğla Tarafından Tuğla Yapıldı

Golconda Kalesi'ne girerken ilk gördüğünüz şey Fateh Darwaza'dır. Kavisli kapı Golconda Fort tarihinde önemli bir yapıdır. İsim, Urduca'daki zafer kapısı anlamına geliyor. 1687'de, paralı asker Abdullah Panni, Babür askerlerinin kaleyi işgal etmesini sağlamak için geceleri kapıyı açtı. Krallığı ilhak ettikten ve Golconda harabelerini terk ettikten sonra, Aurangzeb'in ordusu bu kapıyı kullanarak dışarı çıktı. Fateh Darwaza aynı zamanda bir akustik harikasıdır. Burada alkışlarsanız, bir kilometre ötedeki tepenin zirvesindeki Bala Hisar pavyonunda duyulabilir. Gün içinde, yaklaşan bir saldırıya karşı askerleri uyarmak için kullanıldı. Bunun, ordu komutanının askerlerine göz kulak olmasına yardımcı olduğuna da inanılıyor. Miras alanının durumu şimdi pek çok tecavüzle çöküyor. Hindistan Arkeolojik Araştırması saldırganlara bildiriler gönderdi, 

Golconda Fort of Hyderabad'ın birçok kraliyet üyesini örnek bir güvenlik sistemiyle koruduğuna inanılıyor. Kalenin kapıda hazır bir topu vardı ve saldırıya uğradığında düşmanların üzerine sıcak yağ püskürtecekti. Dahası, giriş kapısı öyle tasarlandı ki, kale saldırı altındaysa filleri kullanan askerler kapıyı kıramazdı. Kale, çeşitli krallıkların ana ve çöküşünü gördü. Hepsinin içinde, istilalar ve savaşlarla ilgili sırlarını sakladı. Kraliyet ailesinin büyük tehlikelerden kaçması için yapılmış yer altı geçitleri olduğuna inanılıyor. Bu geçitler , tepenin sonunda yer alan başka bir sarayın durbar salonuna (kraliyet sarayına) götürür . Söylentilere rağmen bu geçiş yolları hiçbir zaman bulunamadı. 

Sarayların kraliçeleri güzelliklerinden endişe duyduklarından, kalenin çevresinde birçok su çukuru vardı. Eskiden aynaya bakarsanız yüzünüzdeki koyu lekelerin artabileceğine inanılıyordu. Bunun yerine su çukurlarında yansımalarını kontrol ettiler. 


Golconda Krallığı Elmasları Gibi Parladı


Golconda'da parlayan her şey altın değil elmastır. Golconda krallığı elmas madenlerine ev sahipliği yapıyordu ve Kohinoor gibi ünlü elmaslar üretiyordu. Krallık Andhra Pradesh, Telangana ve Karnataka'nın üç eyaletine yayılırken Mallappally, Gollapalli, Vajrakur, Paritala, Kolleru ve Kodavati Kallu'daki elmas madenleri Abdullah Kutbşah ve Abdül Hasan Tanaşah'ın hükümdarlıkları sırasında faaliyet gösterdi. Qutb Shahi hükümdarlarına ve hanedanın en üst düzey görevlisi Mir Jumla'ya ait olan bu madenlerde yaklaşık 60.000 madenci çalıştı. Bu bölgelerden çıkarılan Kohinoor haricindeki en ünlü elmaslardan bazıları, Vijayanagara İmparatorluğu'nun güçlü Telugu krallarını, Hope, Blue Light ve Regent'i süsleyen, dünyanın beşinci en büyük cilalı elması olan Jacob elmasıdır. 

Fark Edilmeyen Güzellik


500 yıllık kalenin arazisinde, geçmişi 400 yıldan daha eski olan başka bir kalıntı var. Hatiyan-ka-jhad adlı bir Afrika Baobab ağacı sessiz bir seyirci olarak duruyor ve Golconda Kalesi'nde ortaya çıkan tarihi olaylara tanık oluyor. Ağacın yüksekliği 79 fit ve çevresi 25 metredir. Adı fil ağacına çevrilir ve bölgeye Afrika'dan getirildiğine ve Kutub Shahi kralları tarafından dikildiğine inanılıyor. Hindistan Arkeolojik Araştırması onu bir miras sembolü olarak kabul etse de, pek çok turist onun varlığını bilmiyor.

Golconda Fort Hakkında Bilgi


Golconda Fort, devam eden salgın nedeniyle artık kapalı. Kale, Haydarabad'ın batısındaki İbrahim Bagh'de yer almaktadır. Yazları veya öğleden sonraları ziyaret etmek tavsiye edilmez. Golconda kalesinin zamanlamaları 09:00 - 17:30 arasıdır. Kalenin ayrıca tarihini gösteren hafif ve sesli bir şovu var. Kasım ayından Şubat ayına kadar ilk gösteri saat 18.30'da ve ikinci gösteri saat 7.45'te yapılacak. Mart ayından Ekim ayına kadar ilk gösteri 19: 00'da ve ikincisi 20: 15'te yapılır. Her hafta ilk şov İngilizce ve Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri ikinci şovlar Salı günleri Telugu ve Hintçe olarak yapılmaktadır. Kale pembe, sarı ve mavi tonlarında parlarken, tarihi canlanıyor. Tepeye tırmanmak kolaydır ve çok yorucu değildir. Tepeden manzara yürüyüşe değer. 

Geçmişten Bakışlar


Tarih meraklıları Golconda Kalesi'ni seviyor çünkü burası Telugu tarihinin önemli bir parçasıydı. Kaleyi ziyaret ederseniz, Haydarabad'ı ve kültürünü ve yemeklerini keşfetmelisiniz. Qutub Shahi hanedanı, Hyderabadi kültürüne ve mutfağına büyük katkıda bulundu . Qutub Shahi yöneticilerinin çoğu laikti ve Telugu dilinin gelişmesine yardımcı oldu. Haydarabad'daki en ünlü anıt olan Charminar, 1591'de başkent Golconda'dan Haydarabad'a geçtiğinde Muhammed Quli Qutb Shah tarafından yaptırılmıştır.

Etiketler

Yorum Gönder

2Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

  1. Sanırım yabancı bir kaynaktan Google Translate ile çevrilmiş bu yazı.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder