En İyi Kahve Üretimine Hangi Ülkeler Sahiptir?

Metin Bedir
0
En İyi Kahve Üretimine Hangi Ülkeler Sahiptir?

Kahve, dünyada en çok ticareti yapılan mallardan biridir ve sadece petrolden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Kahve Örgütü'ne göre yılda 10,4 milyon ton kahve üretiliyor. Kahve, 15. yüzyılda Yemen'de keşfedildiğinden bu yana dünyanın en sevilen içeceklerinden biri haline geldi. Bugün, dünya genelinde yaklaşık 70 ülke kahve üretiyor ve hatta ekonomisi büyük ölçüde kahve üretimine bağlı olan Etiyopya ve Uganda gibi birkaç ülke var.

Şimdi her köşede ve her şehirde bir 'kafe' ile, kahvenin su ve çaydan sonra dünyada en çok tüketilen üçüncü içecek olması şaşırtıcı değil. Sadece bir içecek değil, kahve çekirdekleri aynı zamanda diğer içecekler (kola), ilaçlar ve kozmetikler için kafein sağlamak için (kafeinsizleştirme yoluyla) kullanılır. Her mahsul gibi, kahvenin tadı bile sosyal, iklim koşulları, deniz seviyesinin üzerindeki rakımlar ve diğer yetiştirme koşulları gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 

İki ana kahve türü vardır: Robusta ve Arabica. Arabica hafif bir kahvedir ve Robusta'dan daha yüksek rakımlarda yetiştirilir. 150C ile 250C arasında değişen serin ve eşit sıcaklıkta yetiştirilirken, Robusta 200C ile 300C arasında değişen sıcak ve nemli iklimlerde yetiştirilir. Arabica çekirdekleri daha aromatiktir ve Robusta çekirdeklerine göre daha yüksek piyasa değerine sahiptir. 

Şimdi, farklı kahve çekirdeklerine, kahve hazırlama tekniklerine ve tabii ki kahve üretimine göre yeni seyahat hedefinizi seçmenize yardımcı olmak için, dünyanın en iyi on kahve üreticisinin bir listesini derledik.

İşte Dünyanın En Çok Kahve Üreten Ülkeleri

Tüm kahve severler için - En üretken kahve üreten ülkeler listesinden bir sonraki varış noktanızı seçin.

1. Dünyanın En Büyük Kahve Üreticisi: Brezilya




Brezilya, kahve üretiminde ilk sırada yer alan ülke ve bu başarı yeni değil. Ülke, 150 yılı aşkın süredir en yüksek küresel kahve çekirdeği üreticisidir. Şaşırtıcı bir 2,59 milyon ton üreten Brezilya, dünyadaki toplam kahve üretiminin üçte birinden sorumludur. Ülkenin iklimi tropikal ile ılıman arasında değişir ve Arabica ve Robusta kahve çekirdeklerinin üretimini destekleyen zengin topraklara sahiptir. Arabica, Minas Gerais liderliğindeki ana kahve yetiştiren eyaletler kümesinde üretilirken, Robusta esas olarak güneydoğudaki çok daha küçük Espírito Santo eyaletinde yetiştirilir. Brezilya'daki kahve üretiminin çoğu Minas Gerais, São Paulo, Paraná, Bahia ve Espírito Santo'da gerçekleşiyor. Brezilya kahve işleme yöntemi biraz farklıdır; kahve çekirdeklerinin ıslak işlemde yıkanmak yerine güneşte kurutulduğu kuru işlemi (yıkanmamış kahve) kullanırlar. Yumuşak, lezzetli, asidik içeriği düşük ve acı-tatlı kakao aromasına sahip Brezilya Arabica'yı deneyin.

2. Dünyanın Bir Numaralı Robusta Kahve Üreticisi ve İhracatçısı: Vietnam




1,65 milyon tonun üzerinde kahve üreten Vietnam, dünyanın en büyük ikinci ve Asya'nın en büyük kahve üreticisidir. Ülke, 20. yüzyıldan beri kahve ihraç ediyor ve bugün onu pirincin yanında en çok ihraç edilen ikinci emtia haline getirdi. Verimli toprakları ve tropikal ovaları, tepeleri ve yoğun ormanlık yaylalarındaki bol yağışıyla ülkenin tropikal iklimi bu başarıya el attı. Vietnam, Robusta üretimine çoğunlukla toplam kahve yetiştirme alanının yüzde 92,9'u için odaklanırken, Arabica çeşitleri daha küçük bir yüzdeyi oluşturuyor. Bunlar arasında Timor (Robusta) ve Caturra (Arabica) arasında bir melez olan Catimor bulunur. Ülkedeki ana kahve üreten bölgeler, Orta Dağlık bölgeler ve Lam Dong eyaleti. Biraz maceraya hazırsan, Vietnam'ı ziyaret ettiğinizde Ca Phe Trung'u deneyin. Vietnam usulü damlama kahvesi, yoğunlaştırılmış sütlü çırpılmış tavuk yumurtası sarısı ve üstüne şekerle yapılan bir yumurta kahvesidir.

3. Dünyanın En İyi Yıkanmış Arabika Üreticisi: Kolombiya




Kolombiya ve kahve, dünya kahvesinin yüzde 15'ini tedarik ettiği için çok ünlü bir kombinasyondur. Mükemmel arazisi ve iklimi ile yüzde 100 Arabica fasulyesi üreten tek ülkelerden biridir. Diğerlerinin yanı sıra Typica, Bourbon, Tabi, Caturra, Kolombiya, Maragogype ve Castillo gibi dünyada tanınan Kolombiyalı yüksek kaliteli Arabica'nın birçok çeşidi vardır. Genellikle, geleneksel bir Kolombiya kahvesi aromatik, yumuşak ve meyveli tatlarıyla bilinir. Kahve üretimi için ana bölgeler Nariño, Cauca, Huila, Meta, Tolima, Quindío, Caldas, Risaralda, Antioquia, Valle, Cundinamarca, Boyacá, Santander ve Norte de Santander'dir. Ana kahve üretim bölgelerinin volkanik toprağı, yıllık yağış miktarı ve yüksek rakımları Arabica kahve çekirdekleri için ideal bir ortam sağlar. Kolombiya, Supremo, Extra ve Excelso gibi farklı kalitelerde kahve ürettiği için ödüllendirilmiştir. Buradaki en iyi kahve türü, son teknoloji kullanılarak işlenen, çok zengin bir tada ve kadifemsi aromaya sahip Supremo'dur. 

4. Asya'nın En Büyük İkinci Kahve Üreticisi: Endonezya




Asya'dan bir başka giriş, Endonezya, Hollandalı Doğu Hindistan Şirketi'nin ülkeyi kolonileştirdiği 1600'lerin sonlarından ve 1700'lerin başlarından beri kahve ihraç ediyor. Endonezya'nın iklimi kahve üretimi için çok uygundur. Ülke ayrıca ekvatora yakın olduğu ve kahve üretimine çok uygun çok sayıda dağlık bölgeye sahip olduğu için plantasyon için ideal bir coğrafi konuma sahiptir. İklimi ve konumu, onu dünyadaki üçüncü en büyük Robusta fasulyesi üreticisi yapmıştır. Endonezya'da yetiştirilen diğer kahve çekirdeği türleri Arabica'dır: Typica, Caturra, Bourbon, Catimor, Tim Tim & S-Hybrids. Kahve üreten başlıca bölgeler Sumatra, Java, Sulawesi, Flores ve Bali'dir. Endonezya Arabica, düşük asitliği ve güçlü tadı ile tanınmaktadır. Bu da onu Orta Amerika ve Doğu Afrika'dan gelen yüksek asitli kahvelerle harmanlamak için ideal kılar. Ülke çok rağbet gören birkaç çeşit özel kahve üretirken, en ilginç olanı Kopi Luwak'tır. Misk kahvesi olarak da adlandırılan Kopi Luwak, dünyanın en özel (ve en pahalı) kahvesidir. Kısmen Endonezya palmiye misk kedisi tarafından sindirilen ve sonra atılan kahve çekirdeklerinden üretilir.

5. Arabica Kahvesinin Coğrafi Kökeni: Etiyopya




Yaygın olarak kahvenin eski evi olarak bilinen Etiyopya, Afrika'daki en büyük kahve üreticisidir. Tüm bunları yüksekliğine, bol yağışına, optimum sıcaklığına, uygun ekim malzemesine ve verimli toprağına borçludur. Etiyopya'da yetiştirilen tipik kahve çeşitleri arasında üç kategoriye ayrılabilen Arabica bulunur: Longberry, Shortberry ve Mocha. Geleneksel olarak, Etiyopya kahvesi kuru işlenir ve genellikle bir jebena kullanılarak karmaşık bir törenle hazırlanır.küresel tabanlı, boyunlu ve ağızlı bir kil sürahi. Kahve üreten başlıca bölgeler arasında Sidamo, Limu, Yirgacheffe, Harrar ve Djima bulunmaktadır. Etiyopya, Arabica kahvesinin coğrafi evi olarak bilinir ve onlarca asır öncesine dayanan köklü bir kahve geleneğine sahiptir. Kahve ülke için en önemli ihracat olduğu için ülkenin kahve endüstrisi kamulaştırılıyor. Kahve ihracatı, 2017 / 18'deki tüm ihracatın değerinin yaklaşık yüzde 34'ünü oluşturdu. Ülkeyi ziyaret ederseniz, farklı Arabica çeşitlerini, özellikle Etiyopya'nın doğu kesiminin dağlık bölgelerinde küçük çiftliklerde yetişen Harrar'ı deneyin. Şarap tadı vardır, ancak büyüme koşullarına bağlı olarak baharatlı veya meyveli bir tada da sahip olabilir.

6. Orta Amerika'nın En İyi Kahve Üreticisi: Honduras




Orta Amerika'nın en büyük kahve üreticisi Honduras, aynı zamanda Latin Amerika'daki üçüncü büyük kahve üreticisidir. Kosta Rika, Guatemala ve Nikaragua gibi kahve üreten diğer ülkelere benzer şekilde verimli toprakları, rakımı (çoğu çiftlik deniz seviyesinden 1.000 metre veya daha fazla) ve hoş mikro iklimleriyle övünen Honduras, olağanüstü kalitede kahve üreticisi olarak ün kazandı. . Honduras'ta üretilen tipik çeşitler Catuai, Pacas, Lempira, IHCAFE90 ve Parainema'dır. Kahve ürettiği bilinen bölgeler Copán, Montecillos, Agalta, Opalaca, Comayagua ve El Paraiso'dur. Tipik bir Honduras kahvesi, kahve çekirdeklerinin suya daldırılarak ayrıştırılmasını gerektiren bir ıslak işleme yöntemi kullanır. Kahvenin tadı kayısı ve çikolata notalarında olduğu belirtilmiştir.

7. Eski Çağlardan Bu Yana Başlıca Bir Kahve Üreticisi: Hindistan




Hindistan'da kahve, Batı ve Doğu Ghats'ın ekolojik olarak hassas bölgelerinde kalın doğal gölgeli bir gölgelik altında yetiştirilir. Bu bölgeler, tipik olarak ılıman ve çok asidik olmayan toprak koşullarında yaprak dökmeyen baklagil ağaçlarından oluşan, kahvelere egzotik bir tam gövdeli tat ve güzel bir aroma veren iki katmanlı karma gölgeli kanopiye sahiptir. Güney Hindistan eyaletlerinin dağlık arazileri, Hindistan'daki ana kahve üreticileridir. Bu eyaletler yüzde 71 ile Karnataka'yı, ardından yüzde 21 ile Kerala ve Tamil Nadu'yu takip ediyor. İki ana kahve türü Arabica ve Robusta Hindistan'da yetiştirilmektedir. Kahve üretimini kontrol etmek için en iyi plantasyonlar, Karnataka'daki Kodagu bölgesinde, Tamil Nadu'daki Kodaikanal ve Kerala'nın Malabar bölgesinde olacaktır. Mutlaka denenmesi gereken, geleneksel güney Hint filtre kahvesidir ve tarifi kontrol edebilirsiniz.burada . Robusta kahve çekirdekleri güçlü olduğu için iyi harmanlama kabiliyetleri nedeniyle oldukça tercih edilmektedir. 

8. Robusta Kahvesi Bu Ülkenin Yerlisidir: Uganda




En büyük Robusta kahve üreticilerinden biri olan Uganda, dünyanın en çok kahve üreten ülkelerinden biridir. Kahve, Orta Afrika ülkesinin en çok kazandıran ihracatı oldu ve 1996-2000 yılları arasında yıllık ihracat gelirlerinin ortalama yüzde 60'ından biraz daha azını elde etti. Robusta kahvesi, ülkeye özgüdür ve Victoria Gölü çevresinde geniş bir kuşakta yetişirken, ayrıca ülkenin farklı doğu ve batı yayla bölgelerinde yetişen bir miktar Arabica. Uganda kahve üretimini görmek için en iyi bölgelerden bazıları Bwindi Impenetrable Forest, Entebbe ve Queen Elizabeth Milli Parkı'dır. Uganda'nın iklimi neden kahve yetiştirmek için idealdir? Sadece doğuda inanılmaz yanardağlara sahip olmakla kalmaz - Elgon Dağı ve Muhavura gibi - aynı zamanda bol miktarda yağış alır. Besin değeri yüksek volkanik kül, Doğru miktarda güneş ışığı ve yağmurla eşleştirilmesi, Uganda'nın üretim bölgelerini eşleştirmeyi zorlaştıran bir kombinasyon. Çoğu Afrika kahvesi gibi, Uganda kahveleri de normalden daha lezzetli notalara sahiptir ve esas olarak espresso, dökme, dalgıç ve soğuk demleme gibi siyah kahve yöntemlerine uygundur. Hafif, yumuşak, tatlı ve nötr tadı olan Ugandalı Robusta kahvesini oradayken deneyin.

9. En Büyük Organik Kahve Üreticisi: Meksika




Resmi olarak Meksika, 2000 yılında dünya üretiminin yüzde 60'ını oluşturan en büyük organik kahve üreticisidir. Bu Kuzey Amerika ülkesinin güney yarısı, kahve üretiminin büyük çoğunluğundan sorumludur. Meksika'nın dört kahve eyaleti Chiapas, Oaxaca, Veracruz ve Puebla'dır. Meksika'nın nispeten daha soğuk iklimi, volkanik toprağı ve güvenilir yağış miktarı, yüksek kaliteli kahveler için elverişli olmuştur. Meksika tarafından üretilen tipik çeşitler diğerleri arasında Typica, Bourbon, Caturra, Mundo Novo, Maragogype, Catimor, Catuai, Garnica, Marsellesa'dır. Tipik bir Meksika kahvesi narin, hafif veya hafiftir ve hafif tatları vardır. Bir Meksika kahvesi içmek için piloncillo adı verilen ham kahverengi şekerle demlenmiş 'demlik kahve' anlamına gelen café de olla'yı deneyin.ve çubuk tarçın ile bağlanmış. Buna Mexican chai de denir ve tek kelimeyle lezzetlidir. Meksika'daki en iyi kahve türü Chiapas'tan High-Grown (Altura ve estrictamente altura) kahveleridir.

10. En Büyük Tarım İhracatı Olan Kahve: Guatemala




Bu orta Amerika ülkesi, yakındaki volkanik kül, düşük nem, güneş ve soğuk geceler tarafından doğal olarak gübrelenen zengin ve verimli toprağa sahiptir. Bazı bölgelerde kireçtaşı ile daha çok kil benzeri bir toprak bulunurken, bazıları yüksek ve bazıları daha alçaktır. İklim ve topraktaki bu çeşitlilik nedeniyle, çeşitli bölgelerin ürettiği pek çok eşsiz lezzet vardır. En iyi Guatemala kahve üretimini görmek için Antigua, Acatenango Vadisi veya Atitlán'a gidin. Bunlar Guatemala'da kahve üreten birçok bölgeden bazıları. Ülkede üretilen tipik çeşitler Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragogype, Pache ve Pacamara'dır. Guatemala kahvesi en iyi üç yöntemle demlenir: Pour-over, cold brew ve French press. Guatemala'nın en meşhur kahve çeşidi olan Antigua Volkanik kahvesini deneyin.
Dünyanın En İyi Kahve Üreten 10 Ülkesine Sahip Kahve Çeşitleri

Bir zamanlar kahve bitkilerinin yalnızca Orta Afrika veya Orta Amerika'da yetiştiği görülmüş olabilir, ancak şimdi dünyada kahve tarlalarının ihtiyaçlarına uygun iklim koşullarına sahip yaklaşık 70 ülke var. Bu en iyi kahve üreten ülkelerde en yüksek kalitede kahve çekirdeklerini tadın. Yağışa, güneşe maruz kalmaya ve toprak bileşimine bağlı olarak aynı tür ve kahvenin tadı nasıl dramatik bir şekilde değişebileceğini göreceksiniz. Bu kahve keşiflerini daha önce yaptıysanız, aşağıdaki yorumlar bölümünde bize her şeyi anlatabilirsiniz.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)