Çocuklarda Uyku Düzeni Neden Önemlidir? Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Metin Bedir
0

Çocuklarda Uyku Düzeni Neden Önemlidir? Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Çocuklarda uyku düzeni onların sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri ve hayatlarını idame ettirebilmeleri için oldukça önemli bir durumdur. Çocukların ihtiyaç duydukları uyku süreleri birbirinden farklıdır. Uykuya dalma süreleri, uyku saatleri ve uyanma saatleri her çocukta değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle onlara uyku alışkanlıklarının en kısa sürede kazandırılması gerekmektedir.


Uyku çocukların günlük aktivitelerini daha rahat yerine getirmeyi sağlayacağı gibi onların gelişiminin her dönemi için büyük önem arz etmektedir. Uykunun kalitesiz ve yetersiz olması öğrenme ve hafızayı olumsuz etkileyeceği gibi çocuğun kendini uykusuz hissetmesine neden olacaktır. Çocuğun dürtüselliğinde olacak artış onlarda bazı anormal davranışların ortaya çıkmasına yol açacağı gibi bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyecektir.


Çocuklarda Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Uykunun çocuklar üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Uykunun bir düzene oturtulması için en temel etken uyku eğitimi olmaktadır. Bu nedenle uyku eğitiminin çocuğa verilmesi aynı zamanda ebeveynlerin de kendileri için uyku planlaması yapmaları gerekmektedir.


En büyük stres kaynaklarından biri uykusuzluktur. Uykusunu alamayan çocuk huzursuz olacağı gibi, uykusuz kalan anne de bu süreçte daha gergin olacaktır. Bu da anne bebek ilişkisinin daha zorlayıcı ve yorucu olmasına neden olacaktır.


Çocuğa uyku eğitimi verilerek ve uyku düzeni oluşturularak onların hem psikolojik hem de fiziksel gelişimine olumlu katkı sağlanmış olacaktır. Uyku eğitimi ile birlikte uykuya geçisin nasıl olacağı çocuğa öğretilir böylelikle çocuğun kaliteli eğitim alması sağlanır. 


Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklarda uyku düzeni oluşturmak için annenin ve çocuğun bu sürece hazır olması önemlidir. Annenin bu süreçte göstereceği kararlılık ve sabır, çocuğun öğrenme sürecini de doğrudan etkileyecektir. Bu sürece hazır olmayan annelerin bir süre daha beklemeleri gerekmektedir. Aksi taktirde hem anne hem de çocuk yıpranıyor olacaktır.


Eğitimin ilk aşamasında bebekler ve çocuklar bu duruma tepki gösterebilecektir. Zaman geçtikçe bu tepkiler ortadan kalkarak çocuk bu duruma alışıyor olacaktır. Bu geçiş sürecinde annenin uyku öncesinde ve uykuya geçiş aşamasında çocuğu bırakmadan onunla birlikte zaman geçirmesi oldukça önemlidir.


Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

İdeal Uyku Ortamı Nasıl Olmalı?

Uykunun daha kaliteli ve sağlıklı olabilmesi için ideal uyku ortamının sağlanması gerekmektedir. İdeal uyku kalitesi için 20 derecelik sıcaklıkta, loş ve sessiz bir ortam yeterli olacaktır. Her gün aynı saatte ve aynı yerde yatmak uyku kalitesini daha da arttıracaktır. Bunun yanında güvenli ve yumuşak bir yatak, pamuklu yatak örtüleri ile birlikte bu süreç daha kolay sağlanmış olacaktır.


Bebeği sevdiği yumuşak bir oyuncakla birlikte yatırmak onun bu sürece alışmasını daha kolay hale getirecektir. Uykusu ağır olanların kesinlikle çocukla birlikte yatmamaları gerekmektedir. Uykudan önce yapılacak banyo rahatlatıcı olabileceğinden uykuya geçiş sürecinde olumlu etki edecektir. 


Çocuklarda Uyku Eksikliği Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Çocukların fiziksel gelişiminde deliksiz uyumaları oldukça önemlidir. Büyüme hormonu en fazla uyku esnasında salgılanır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda uyku eksikliğinde çocuğun sağlığını olumsuz etkileyecek bazı durumlar ortaya çıkabilecektir. Uykusuzluk çocuğun kemik ve kas yapısında sorunlar meydana gelmesine neden olabileceği gibi şeker hastalığı ve obezite gibi rahatsızlıkların oluşumuna da zemin hazırlayacaktır.


Çocuklarda uyku düzeni onların tüm gelişim süreçlerinde doğrudan etki eden bir durumdur. Bir çocuk ne kadar erken yaşta uyku düzenine sahip olursa, gelişimi ve adaptasyonu da bir o kadar sağlıklı ilerleyecektir. Uyku düzenine geçişte ilk geceler çocuğun ağlaması onun yalnız başına uykuya dalmasında öğretici olacaktır. Bu süreçte ailelerin de sabırlı ve iyi bir gözlemci olmaları gerekmektedir.


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)