Fiziksel ve Dijital Çocuk Oyunlarının Çocuk Gelişimine Katkısı

Metin Bedir
0

Fiziksel ve Dijital Çocuk Oyunlarının Çocuk Gelişimine Katkısı

Teknolojinin hayatımızın birçok alanına faydası olduğu gibi zararı olduğunu da göz ardı edemeyiz. Elektronik cihazlar artık herkesin ulaşabileceği aygıtlar. İçerisinde bulunduğumuz yüzyılda doğan çocuklar, teknolojinin içinde doğuyor diyebiliriz.

Mobil oyun geliştiricileri telefon ve tabletler için birçok uygulama geliştiriyor. Bu uygulamaların büyük çoğunluğu çocuğunuz gelişimine katkıda bulunur. Bazı uygulamalar ise reklam ve içerik bakımından çocuklarınız için pek uygun olmayabilir. Çocuğunuz bu oyunları oynamaya başlamadan önce bir göz atmanızda fayda olacaktır. Yani sorgusuz sualsiz oyun oyna diyerek çocukların eline telefon ya da tablet vermemek gerek.

En Faydalı Fiziksel Çocuk Oyunları


Fiziksel oyunlar, çocukların hem bedensel hem de zihinsel gelişimine katkıda bulunur. Biraz eskilerde kalsa da istop, saklambaç, ebelemece gibi oyunları oynadığınız günleri unuttunuz mu yoksa?

İstop (Yakar Top)


Bu oyunda öncelikle bir ebe seçilir. Bu ebe herhangi bir arkadaşının adını söyleyerek topu havaya atar. Bu kişi top aşağı düşmeden tutmalıdır. Tuttuktan sonra istop der ve bir oyuncuyu topla vurmaya çalışır. Oyun bu şekilde devam eder. İstop oyunu çocuklarınızın kondisyon tutmasını, karar verme ve motor becerilerinin gelişmesini sağlar.

Saklambaç


Saklambaç oyunu en az iki kişi ile oynanabilir. Oyunu zaten bilmeyen yoktur ama biz yine de kısaca anlatalım. Ebe duvara ya da herhangi bir yere sırtını döner. İçinden 10’a kadar sayar. Diğer oyuncular saklanır. Ebe bu oyuncuları bulmaya çalışır. Ardından sobeleme yerine koşarak sobeler. Eğer kimseyi sobeleyemezse ebe yine kendisi olur. Saklambaç oyunu yıllardır eskimeyen bir oyun olmakla beraber ebeveynlerin de çocuklarla zevkle oynayacağı bir oyundur. Bu oyun çocuğunuzun dikkat yeteneğini geliştirmede büyük katkısı olacaktır. 

Satranç


Satranç oyunu hem fiziksel hem de mobil uygulama üzerinde oynanabilen bir oyundur. Çocuğunuzun planlı hareket etme, dikkat, koordinasyon, konsantrasyon gibi becerilerini geliştirecek belki de en etkili oyunlardan biri de satrançtır. Belki de çocuğunuz iyi bir satranç oyuncusu olup olimpiyatlardan madalyalarla eve dönecektir.

En Faydalı Dijital Çocuk Oyunları


Dijital oyunlar çoğu zaman çoğunuzun zekâ, görsel ve zihinsel hafıza, motor becerileri gibi konularda gelişim göstermesini sağlar. Çocuk oyunları konusunda önemli bir durumdan bahsedelim. Çocuklarınızın bu uygulamaların tamamının faydalı olduğunu bilmemesi bazı firmaların bu durumu fırsata çevirmesine sebep olabilir. Oyun içi satın almalar ya da bazı ücretli uygulamalar eğer kredi kartınızı ya da mobil ödeme işleminizi telefona kaydettiyseniz sizi sıkıntıya sokabilir. Her ne olursa olsun çocuklarınıza bir oyunu oynatmadan önce kontrol etmeniz gerektiğini tekrar edelim.

MentalUp


Dijital oyunların ilk sırasına MentalUp oyununu aldık. Bu oyun hem TÜBİTAK tarafından destekli hem de Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri çocuklarınız için MentalUp içeriklerini özel olarak tasarladı. MentalUp, dikkat ve zekâ gelişiminin yanı sıra karar verme, stratejik düşünme, motor becerilerinin artması gibi birçok faydalı içeriğe sahip. Egzersiz biçimindeki oyunları, zorluk seviyeleri ile birlikte çocuğunuzun gelişimine tam katkı sunuyor. Hem Google Play Store hem de App Store üzerinden MentalUp’ı güvenle indirebilirsiniz. 

StarWalk


Çocuğunuz gökyüzüne meraklı ise bu uygulama tam ona göre. StarWalk, uzay meraklısı küçük astronotlar için tasarlanmış bir mobil uygulama. İster telefonunuzu ister tabletinizi kameranızı açtığınız anda gökyüzüne doğrultun. Karşınızda yıldızların hangi şekilleri oluşturduğu, gezegenlerin konumları ile beraber karşınıza çıkıyor. StarWalk Android ve IOS mobil uygulama mağazalarında sizi bekliyor.

WWF TOGETHER


Çocuklarınızın yetişkin olduğunda hayvan sever bir birey olmasını istemez misiniz? Çocuklarınıza hayvan sevgisini aşılayacak belki de en güzel uygulamalardan biri; WWF Together. Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından geliştirilen uygulama, nesli tükenmekte olan canlıları tanımanızı sağlıyor. Yalnızca App Store uygulamasından indirebileceğiniz WWF Together, doğa dostu çocuklarınız için biçilmiş kaftan.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)