Windows PC'nizde CPU Sıcaklığını Kontrol Etme

Metin Bedir
0

 

BIOS'ta CPU Sıcaklığını Kontrol Edin

Bilgisayarınızın gecikmesinin veya beklenmedik kapanmaların en büyük nedenlerinden biri aşırı ısınmadır. Bilgisayarınızın ara sıra takılmasını veya yavaşlamasını önlemek için optimum termal aralığını korumanız gerekir. Bunun için zaman zaman PC'nizdeki CPU sıcaklığını kontrol etmeniz gerekecektir. Burada, bilgisayarınızın CPU sıcaklığını nasıl kontrol edeceğinizi anlatacağız, böylece aşırı ısınmasını önleyebilirsiniz, bu sadece daha hızlı performansla sonuçlanmamalı, aynı zamanda ömrünü de uzatmalıdır.


Optimum Performans için Bilgisayarınızdaki CPU Sıcaklığını Kontrol Edin

İşlemci sıcaklığını bilgisayarınızın BIOS / UEFI'sinde veya üçüncü taraf yazılımları aracılığıyla kontrol edebilirsiniz, çünkü Windows bunun için yerleşik bir araç sunmamaktadır. Bu yüzden daha fazla uzatmadan, optimum performans için PC'nizdeki CPU sıcaklığını nasıl kontrol edebileceğinizi görelim.


1. BIOS'ta CPU Sıcaklığını kontrol edin

BIOS'a girmek için bilgisayarınızı açmanız ve önyüklemeden önce belirlenmiş bir tuşa art arda basmanız gerekir. Anahtar, bir satıcıdan diğerine değişir, bu nedenle, bilgisayarınızın markası ve modeli için doğru anahtarı belirlemek üzere bir web araması yapmanız gerekir. Genellikle 'F2' veya 'DEL' (Sil) 'dir. Sıcaklığı, tipik olarak 'Donanım Monitörü', 'PC Durumu' veya benzeri bir şey olarak adlandırılan bir BIOS menüsünde bulacaksınız.


2. CPU Sıcaklığını Çekirdek Sıcaklığı ile Kontrol Edin

BIOS'u kontrol etmek çok karmaşık görünüyorsa , kutuda tam olarak yazdığı şeyi yapan 'Core Temp' adlı bir Windows uygulamasını indirip yükleyebilirsiniz . Bilgisayarınızdaki işlemci sıcaklığını ve diğer önemli bilgileri izlemek için kompakt, zahmetsiz, güvenilir, küçük ama güçlü bir programdır. Yazılımı çalıştırdıktan sonra, uygulamanın ana ekranında PC'nizin CPU sıcaklığını hemen göreceksiniz.


İyi CPU Sıcaklığı nedir?

Evrensel 'iyi CPU sıcaklığı' diye bir şey yoktur çünkü CPU / GPU / RAM için ideal sıcaklık, yongalara ve bunların nasıl gruplandıklarına bağlı olarak farklılık gösterir. Bu, TDP'lerinin yanı sıra giriş Vcore'larını da içerir, çünkü yarı iletken bir yonganın ürettiği ısı miktarı, çektiği voltaj miktarı ile doğrudan ilişkilidir.


Bununla birlikte, çoğu durumda, 40 derece Santigrat civarında sıcaklık idealdir, ancak 60 dereceye kadar her şey kabul edilebilir. Kısa süreler olmadıkça, 70 derece veya daha yüksek sıcaklıklar endişe konusu olmalıdır. 80 dereceyi aşan herhangi bir şey bilgisayarınıza zarar verebilir, bu nedenle en iyisi onu kapatıp tekrar açmadan önce soğumasını beklemektir.


Yüksek CPU Sıcaklığının Nedenleri

Bilgisayarlardaki aşırı ısınmanın en büyük nedenlerinden biri kasanızdaki fanlarda ve diğer bileşenlerde biriken toz ve örümcek ağlarıdır. Bu, bilgisayarınızdaki CPU, GPU ve RAM dahil olmak üzere herhangi bir yarı iletken yonganın verimli bir şekilde soğutulması için gerekli olan hava akışını engelleyebilir.


Bilgisayarınız zorlu oyunları oynamadan veya kaynak yoğun yazılım çalıştırmadan yüksek sıcaklıklar kaydetmeye devam ederse , olası kötü amaçlı yazılım istilasını kontrol etmelisiniz. Arka planda çalışan kripto madenciliği komut dosyaları ve diğer veri toplama yazılımları, bilgisayarlarda kaynak kullanımını artırma, çekirdek sıcaklıklarını artırma ve sistem performansını düşürme eğilimindedir.


Bilgisayarınızdaki CPU Sıcaklığını Nasıl Düşürürsünüz?

Masaüstü bilgisayarınızın sıcaklığını düşürmek için, kasayı açın ve hem CPU soğutma fanına hem de kasa fanlarına özellikle dikkat ederek kutulu hava ve bir bez kullanarak temizleyin. Bir dizüstü bilgisayarla, içeriye erişmek için biraz daha fazla dirsek yağı kullanmanız gerekecek. Bir kez orada, cihazı temizlemek için aynı prosedürü kullanın. Bu, çoğu durumda CPU sıcaklığını düşürmelidir.


Bu işe yaramazsa , bilgisayarınızı olası kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayın . Bunu yapmak için, Windows'daki en iyi Antivirüs programları listemize göz atmalısınız . Ayrıca, artık kullanmadığınız programları da kaldırın, çünkü bunlardan bazıları arka planda çok fazla sistem kaynağı kullanıyor ve CPU'nun aşırı çalışmasını sağlayarak sıcaklığını artırıyor ve ömrünü kısaltıyor olabilir.


Hangi işlemlerin çok fazla kaynak kullandığını kontrol etmek için Ctrl + Shift + Esc tuşlarına aynı anda basarak Görev Yöneticisini açın. Ardından, CPU'nuzu meşgul eden veya çok fazla güç çeken hatalı işlemleri kontrol edin. Büyük olasılıkla, PC'nizin aşırı ısınma sorunundan sorumlu olanlar onlardır. Çok kullanılmazlarsa bunları kaldırın veya benzer bir program kullanmanız gerekiyorsa bir alternatif arayın.


Bilgisayarınızdaki CPU Sıcaklığını Kolayca Kontrol Edin

Sürekli olarak yüksek CPU sıcaklıkları, bilgisayarınıza zarar vermenin kesin yoludur. Bu nedenle, PC'nizdeki CPU sıcaklığını kolayca kontrol etmek ve yukarıda açıklanan adımlara göre bununla başa çıkmak için yukarıdaki yöntemlere bir göz atın. Kılavuzu bir T'ye kadar takip ederseniz, umarım sevgili bilgisayarınızın erken ölümünü önler ve hatta bu sırada performansını iyileştirirsiniz. Peki bilgisayarınız ne kadar sıcak çalışıyor? Aşağıdaki yorumlarda bize bildirin.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)