Fn Tuşu Nedir, Ne işe Yarar?

Metin Bedir
0
Fn Tuşu Nedir, Ne işe Yarar?


Aldığınız klavyelerde ya da laptop, bilgisayar klavyelerinde bir FN tuşu olduğunu görüyorsunuz. Birçok insan bu tuşun ne anlama geldiğini ya da özelliğini bilmiyor.


Aynı zamanda teknolojinin gelişmesiyle insanlar teknolojik aletleri yanında taşıma gereği duyuyor. Hal böyle olunca hangi teknolojik alet daha küçük ise o taşınmada tercih sebebi oluyor ve insanlar laptop tercihlerinde de küçük klavye tercihinde bulunuyor.


Ancak küçük klavye seçimi de bazı problemleri beraberinde getiriyor. Örneğin, bilgisayar kullanıcısı doğrudan bir tuşa basarak ses açamıyor mouse (fare) ihtiyacı doğuyor. Ya da bir tuşa basarak ekran görüntüsü alamıyor, birkaç işlemle bunu gerçekleştiriyor. Böyle de olunca tek bir ya da birkaç tuş ile bu işlemi yapmak için FN tuşuna ihtiyaç artıyor.


FN Tuşu Nedir?

FN tuşu notebook, laptop ve bilgisayarların klavyesinde bulunan ve özel amaçlı kullanılan komut tuşu olarak biliniyor.


Mesela F1 tuşuna basılması yardım penceresini açar, bu F1 tuşunun birinci işlevidir. Ancak FN + F1 tuşuna basılması bilgisayarı uyku moduna geçirir, bu da F1 tuşunun ikinci bir işlevidir.


Bu şekilde F tuşlarına ikinci işlev özellikleri eklenerek birçok kısa yolun oluşması ve aynı zamanda klavyenin küçültülmesi sağlanıyor.


Ayrıca ses açmak için Fn + f12, ses azaltmak için Fn+f11, sesi tamamen kapatmak için ise Fn+f10 tuşlarını kullanabilirsiniz.


Tabi sözlediğimiz bu kodlar bilgisayardan bilgisayara farklılık gösterebilir. Bu durumda F tuşları altındaki sembollerden hangi işlemi yapacağınızı öğrenebilirsiniz.


FN Tuşu Ne İşe Yarar?

FN tuşu klavyeden yer kazanmak için koyulan ve birçok kısayola kolaylıkla erişmek için kullanılan hızlı erişim tuşu olarak biliniyor. FN tuşu bu sebeple birçok kolaylık sağlar.


Bunlar;


  • Bilgisayarı uyku moduna alma
  • Sesi yükseltme/alçaltma
  • Ekran parlaklığını çoğaltma/azaltma
  • Wireless kapatma/açma
  • Touchpad etkileştirme/devre dışı bırakma
  • Ekranı projeksiyon veya monitöre aktarma


FN tuşu yazıldığı gibi birçok işlevi yerine getiriyor ve bu tuş ile birlikle belirlenen işlevler yapılıyor. FN tuşu, Fonksiyon Tuşu’nun kısaltması olarak biliniyor.


FN Tuşu Nerede?

FN tuşu genellikle Windows tuşu ile CTRL tuşunun arasında bulunur. F1, F2, F3 gibi tuşların ikinci işlevleri ise klavye tuşunun üzerinde F yazısının alt kısmında yer alır.


Aynı zamanda Klavyede bulunan FN tuşu ile F tuşlarının altındaki ikinci işlev rengi aynı oluyor. Bu da FN tuşunu hangi alanlarda ne olarak kullanabileceğinizi gösteriyor.


FN Tuşu Nasıl Kullanılır?

Klavyenin üzerinde bulunan herhangi bir tuş da ikinci bir işlevin olup olmadığını anlamak için ikinci bir simge olup olmadığı kontrol edilir. Örneğin “Delete” tuşunun üzerinde ikinci bir işlev yer alabilir.


Delete tuşu normalde bir klasör ya da yanlış harf silmek için kullanılırken üzerinde “Ins” gibi bir ikinci işlev yer almaktadır. FN tuşuna basılı tutarken “Delete” tuşuna basarsanız, “Delete” tuşu ikinci işlevi olan, sayısal tuş takımını etkinleştirme/devre dışı bırakma, görevini üstlenerek ikinci işlev başarıyla gerçekleşir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)