Sosyal Medya Paylaşım Saatleri: En Yüksek Etkileşim İçin İdeal Zamanlar

Metin Bedir
0
Sosyal Medya Paylaşım Saatleri: En Yüksek Etkileşim İçin İdeal Zamanlar

Sosyal medya, markanızı tanıtmak ve işletmenizin ulaştığı hedef kitle kitle sayısını yükseltmek için kullanabilecek en iyi platformlardan birisidir. Günümüzde, sosyal medyanın gücü azımsanamayacak kadar büyük. Marka kurmaktan tanıtmaya, web sitenize organik trafik çekmekten daha fazla kişiye ulaşmaya kadar sosyal medya sayesinde işletmenizi büyütebilir ve kazanç elde edebilirsiniz.


Ancak, bir freelancer ya da marka çalışanı olarak dikkate almanız gereken bir durum varsa o da sosyal medya paylaşımlarınızın nasıl daha fazla kişiye ulaşacağıdır. Yeterince kişiye ulaşmayan ya da görünürlüğü az olan bir sosyal medya paylaşımı rakipleriniz arasında boşa kürek çekmek olacaktır. Bu bağlamda, ilk olarak sormamız gereken soru sosyal medya paylaşımı yapmak için idean zamanın ne olduğudur.


Bu soruyu dikkate alarak bu yazımızda kullandığınız platformlar için en iyi sosyal medya paylaşım saatlerine yer vereceğiz. Bunun yanı sıra, işletmenize ve hedef kitlenize göre uygun zamanlama stratejisi oluşturmanıza da yardımcı olacağız.


Sosyal Medya Platformlarına Göre En İyi Paylaşım Saatleri

Sosyal medya söz konusu olduğunda zamanla diye bir şeyin olup olmadığı konusu günümüzde sosyal medya paylaşımları üzerinden etkileşim almak ya da para kazanmak isteyen birçok kişinin merak ettiği bir soru. Peki, gerçekten de sosyal medyada en iyi paylaşım zamanı diye bir şey var mı?


Twitter ve Instagram gibi kullanıcı etkileşimine odaklanan sosyal medya platformlarına bakıldığında, paylaşım yapmak için en önemli kriterlerden birisinin de hedef kitlenizin online olduğu zaman olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bu durumda bile tek bir standart zamandan söz edemeyiz.


Söz konusu sosyal medya paylaşım saatleri olduğunda dikkate almanız gereken birçok kriter bulunuyor. Kullanıcılar ne zaman daha aktif? Hangi saatlerde paylaşımlar daha fazla beğeni alıyor? Sosyal medya paylaşım saati belirlemede lokasyonun bir etkisi var mı? Hafta içi ve hafta sonu için farklı saatler mi belirlenmeli?


Tüm bu sorulara vereceğiniz cevaplar sosyal medyada yapacağınız paylaşımların saatini etkiliyor. Bu kriterleri düşündüğümüzde, sosyal medya paylaşım saatleri belirlerken eğer hafta içi bir paylaşım yapacaksanız aşağıda belirttiğimiz saatleri dikkate alabilirsiniz:


  1. Facebook’ta paylaşım saatleri 9:00 ve 14:00 arası
  2. Instagram en aktif saatler sabah 11:00-13:00 arası ve akşam 17:00-21:00
  3. Twitter’da en iyi tweet atma saati 9:00-16:00
  4. LinkedIn’de çalışanların aktif olduğu 8:00-13:00 ve iş çıkış saati olan 17:00
  5. Pinterest’te akşam 18:00-20:00 arası
  6. YouTube’da özellikle öğrencilerin aktif olduğu 12:00-16:00


Söz konusu hafta sonu olduğunda ise durum değişmektedir. YouTube gibi platformların hafta sonu da kullanımının fazla olduğu görülürken LinkedIn gibi platformlarda hafta sonu etkileşimi az olmaktadır. YouTube da hafta sonu sabah yaptığınız bir paylaşım etkili olurken, genel olarak sosyal medya platformlarında hafta içi Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri yapacağınız paylaşımlar daha fazla kişiye ulaşacaktır.


Takipçi Davranışları ve Etkileşim Zamanlaması

Sosyal medya paylaşım saati planlaması yaparken takipçilerinizin ve hedef kitlenizin ne zaman çevrimiçi olduğunu bilmek en önemli kriterler arasında yer almaktadır. Peki, hedef kitlemiz söz konusu olduğunda sosyal medya hesaplaması yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurmalıyız?


  1. Takipçilerinizin aktif olduğu saat aralığı
  2. Takipçilerinizin size en fazla beğeni ve etkileşim verdiği saatler
  3. Takipçilerinizin yaşam tarzı
  4. Takipçilerinizin alışkanlıkları
  5. Takipçilerinizin coğrafi konumu


Tüm bu kriterleri dikkate alarak kendinize bir hedef müşteri profili oluşturmanız en iyi sosyal medya etkileşim saatini bulmanıza yardımcı olabilir. Sosyal medya takipçilerini analiz ederek oluşturduğunuz bu profile uyan zamanlarda paylaşım yapmayı deneyerek daha fazla etkileşim alabilirsiniz.


Örneğin, Instagram hesabınızda takipçilerinizin çoğunun pratik yemek tarifi arayışında olan çalışan insanlar olduğunu düşünürsek bu profildeki bir kişinin sosyal medyada en fazla aktif olduğu anlar sabah 8:00-9:00, öğle arası dediğimiz 12:00-14:00 ve iç çıkışı saatleri olan 17:00-19:00 arası olacaktır. Bu bağlamda, sosyal medya paylaşım saatleri Instagram üzerinden düşünüldüğünde, belirttiğimiz bu saatleri dikkate alarak paylaşım yapmanız size daha fazla etkileşim getirecektir.


Zamanlamaların Analizi: Araçlar ve Metodlar

Sosyal medyanın değişen algoritmalarını ve kullanıcıların değişen ilgi ve alaka seviyesini de dikkate alarak kendi işletmeniz ve hedef kitleniz için en iyi sosyal medya paylaşım saati analizi yapacağınız araç bulunuyor. Çevrimiçi yollarla bulabileceğiniz bu araçlar arasında Google Analytics gibi araçları kullanarak sosyal medya hesaplarınıza gelen trafiğin yoğun olduğu saatleri görebilirsiniz. Her sosyal medya programına özel olan programlar kullanarak hedef kitlenizin aktif olduğu saatleri görebilirsiniz.


Bunun yanı sıra, eğer sosyal medyada ne zaman ne paylaşım yapacağınızı planlama konusunda zorluk çekiyorsanız bu konuda düzenleme yapmanıza yardımcı olacak birçok araç ve metot bulunuyor. Bu araçların başında gelen sosyal medya takvimi, adından da anlaşıldığı gibi haftalık, aylık, yıllık olarak hangi paylaşımı ne zaman yapacağınızı planlamanıza yardımcı oluyor.


Sizler de zamanlama analizi yaparken rakiplerinizi analiz ederek onların en fazla paylaşım yaptığı saatleri öğrenebilir ya da deneme-yanılma yöntemi ile hedef kitlenizin size en fazla etkileşim vereceği saatleri tespit edebilirsiniz.


Farklı Zaman Dilimleri ve Küresel Kitlelere Ulaşım

Sosyal medya paylaşım saatleri her ülke ve her coğrafi bölge için değişiklik göstermektedir. Saat dilimi farkı, o bölgede yaşayan toplulukların yaşam tarzı, farklı çalışma saatleri ve sosyal medya kullanma alışkanlıkları gibi birçok faktör sosyal medya paylaşım zamanlama stratejinizi etkilemektedir.


Ülke karşılaştırması yaptığımızda Instagram prime time Turkey, hafta içi Salı, Çarşamba ve Perşembe 11:00-13:00 ve 17:00-21:00 denilebilirken, Instagram prime time USA için Pazartesi ve Perşembe 8:00-9:00 ve 20:00-21:00 denilmektedir. Bu kriterleri dikkate alarak genel kitlenizin en aktif olacağı saatleri ve zaman farkını dikkate alarak ortak bir saat seçebilirsiniz. Instagram söz konusu olduğunda hafta içi akşam saatlerine yoğunlaşırken, Twitter için hafta içi sabah saatlerine odaklanabilirsiniz.


Etkileşimi Artırmak İçin İçerik Zamanlama Stratejileri

Eğer sosyal medya görünürlüğünüzü arttırmak istiyorsanız bunun için iyi bir içerik stratejisine ve kullanıcılar ile etkileşime girmeye ihtiyacınız var. Sosyal medya, genel yapısıyla daha fazla kullanıcıya ulaşmanıza olanak sağlıyor. Sizler de iyi bir içerik stratejisi oluşturarak hedef kitlenizi bu platformlarda bulabilirsiniz.


Kaliteli ve özgün bir içerik oluşturduktan sonra yapmanız gereken ise bu içeriği ne zaman yayınlayacağınıza karar vermek. İçeriğinizin kalitesi kadar ne zaman yayınlandığı da ulaşacağınız kitle sayısını ve alacağınız etkileşimi etkiliyor. Peki, içerik zamanla stratejinizi nasıl oluşturabilirsiniz?


Aşağıdaki tüyolara dikkat ederek sosyal medya etkileşiminizi arttıracak bir içerik zamanlama planlaması yapabilirsiniz:


  1. Her platformda kullanıcıların en fazla çevrimiçi olduğu zamanları seçin
  2. Her gün birbirine hemen hemen aynı saatlerde paylaşım yapmaya özen gösterin
  3. Düzenli aralıklarla içerik paylaşımı yapın 
  4. Her gün bir olay örgünüsün devamı olan ve kullanıcıları merak ettiren, onlara bilgi veren, soru soran içerikler paylaşarak devamlılık sağlayın

Sonuç: Sosyal Medya Paylaşım Saati Belirleme

Sonuç olarak, bu yazımızda sosyal medya paylaşım saatleri planlamasını nasıl yapacağınız üzerine size detaylı bir bilgi verdik. Umarız ki bu yazımız kullanıcı profili, coğrafi konum, kullanılan platform gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kendinize uygun sosyal medya paylaşım saatini bulmakta yardımcı olmuştur.


Eğer bu konuda bir profesyonelin yardımını almak ve doğru sosyal medya içerik paylaşımı zamanlamasını yapmak istiyorsanız Dopinger’in uzman ekibinden yardım alabilirsiniz.


Konu ile ilgili en detaylı rehber içerik: https://www.dopinger.com/tr/blog/sosyal-medya-paylasim-saatleri


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)