Diyaliz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Metin Bedir
0
Diyaliz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hayati derecede önem teşkil eden organlarımızdan biri olan böbrekler, vücuttaki toksinlerin süzülmesinde ve fazla olan sıvının idrar şeklinde vücuttan atılmasında görev almaktadır. Böbreklerin tek işlevi bu olmamakla birlikte; kan basıncının düzenlenmesi ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde büyük rol oynamaktadır.


Böbrek fonksiyonları pek çok sebepten dolayı bozulmakta ve görevini yerine getirememektedir. Dolayısıyla kişinin sağlığını ve hayat kalitesini etkilemektedir.


Böbrekler Neden İşlevini Kaybeder?

Diyabet, Hipertansiyon, Glomerülonefrit, Prostat, Mesane Kanseri, Böbrek Taşları,Enfeksiyonlar, Kalp Hastalıkları, Karaciğer Hastalıkları, Uyuşturucu, Alkol,Kemoterapi İlaçları,Çok fazla ilaç kullanımı, Dehidrasyon,İdrar yollarında kan pıhtısı,Rahim ağzı kanseri, Kolon Kanseri, Az sıvı tüketimi gibi pek çok sebep böbreklere zarar vererek böbreklerin işlevini yerine getiremeyecek hale gelmesine neden olur.


Böbrek Yetmezliği Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Böbrek yetmezliğinin tek bir çeşidi yoktur. Şu ana kadar tespit edilmiş olan 5 farklı böbrek yetmezliği çeşiti vardır.


Akut Prerenal Böbrek Yetmezliği

Böbreklere yeterli olmayan kan akışı yüzünden filtrelenmeyen toksinler sebebiyle oluşur. 


Akut İntrinsik Böbrek Yetmezliği

Yaralanma ve travmalar sebebiyle aşırı yük binen böbreklerde oluşan yetersiz oksijen sebebiyle meydana gelir.


Kronik Prerenal Böbrek Yetmezliği

Yavaşlayan kan akışının böbrekleri küçülterek işlevsiz haline getirmesiyle oluşur.


Kronik İntrinsik Böbrek Yetmezliği

İntrinsik böbrek hastalığı sebebiyle meydana gelen uzun süreli  hasar yüzünden meydana gelmektedir.


Kronik Post-Renal Böbrek Yetmezliği

Uzun bir süre idrar yollarının tıkanmasıyla meydan gelen baskı sebebiyle ortaya çıkar.


Böbrek Yetmezliği  Belirtileri Nelerdir?

Böbrek yetmezliği hemen kendini belli etmemektedir. Son evrelere doğru artık böbrek işlevini kaybetmeyen başladıktan sonra belirtilerini gösterir ve her hastada aynı belirtileri de göstermez.  Bu belirtiler yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı ve kusma,vücudun ödem tutması sebebiyle oluşan ayak ve bilekte şişlikler, iştahta azalma, baş ağrısı, nefes darlığı, sık idrara çıkma, böbreklerde meydana gelen ağrılar, idrar renginin koyulaşması, bilinç kayıpları, tansiyonun yükselmesi gibi pek çok belirtileri mevcuttur.


Dolayısıyla 6 ayda bir check-up yaptırarak meydana gelebilecek hastalıkları erken evrede öğrenmek ve uygun tedavinin uygulanması açısından hayati derecede önem taşımaktadır. Bu açıdan Gaziosmanpaşa Diyaliz Merkezi, böbrek hastalıklarının erken teşhisi ve teşhis edilen böbrek hastalıklarının tedavisinde oldukça iyi bir adrestir. GOP Diyaliz sürekli kendini geliştirerek hastaların eski sağlığına kavuşması ve yaşam kalitesinin arttırılması için uzman kadrosuyla birlikte azimle çalışan bir  kurumdur.


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)