API Nedir ve Kullanım Alanları

Metin Bedir
0

API Nedir ve Kullanım Alanları


Bilgisayar bilimlerine ilgi duyanlar api ne demek sorusuna cevap arar. API, farklı uygulamaların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir aracı katmandır. Sistemler arasındaki veri aktarımlarını protokoller aracılığıyla işleyerek şirketlerin uygulama verilerini harici geliştiricilere, iş ortaklarına ve şirket bünyesindeki departmanlara açmasına olanak tanır. Uygulama Programlama Arabirimi olarak da bilinen bu teknoloji, iki uygulama arasında köprü görevi görür. API'ler, yeni hizmetlerin geliştirilmesini ve mevcut uygulamaların entegrasyonunu kolaylaştırır. Ancak geliştiricilere ve genel olarak kuruluşlara başka önemli faydalar da sunar. Uygulama Programlama Arabirimi mimarisi, istemci ve sunucu arasında çalışır. İstemci uygulamaya istek gönderir ve sunucu bu isteğe yanıt hazırlar. Web uygulamaları, sosyal medya hizmetleri, e-ticaret siteleri, mobil uygulamalar ve Iot entegrasyonu gibi pek çok farklı alanda API’ler kullanılır. Uygulama Programlama Arabirimi oluşturmak büyük dikkat ve emek isteyen bir iştir. Bu süreçte hazırlanacak olan mimari tasarlanarak bir prototip oluşturulur. Güvenlik açıklarını bulmak ve uygulamayı iyileştirmek için API’ler bir test sürecinden geçer. Geniş kullanım alanı bulunan aracı katmanlar, hizmet odaklı bir mimariye sahiptir. Hazırladığınız uygulamalar için yeni bir API yazabilir veya güçlü mimariye sahip yazılımlardan birini kullanabilirsiniz.


API Nedir ve Ne İşe Yarar? 

API nedir ne işe yarar sorusununun pek çok farklı cevabı bulunur. Uygulamalardan bağımsız olarak çalışan bu birimler istemcinin taleplerine yanıt verir. Güçlü bir mimariye sahip olan Uygulama Programlama Arabirimleri, uygulama geliştirmeyi de kolaylaştırır. Uygulama geliştiriciler, API'lerin yeniden kullanılabilirliği sayesinde sıfırdan program yazmak zorunda değildir. Aracı katmanların yeniden kullanımı sayesinde uygulama geliştirme süreçleri önemli ölçüde hızlanır. API, temelde iki makinenin birbiriyle nasıl konuşacağını belirleyen bir dizi kuraldır. Uygulama programlama arayüzü tabanlı etkileşimler, sunucuyla iletişim kuran bir bulut uygulamasını ve işletim sistemiyle etkileşimde olan uygulamaları içerir. Gelişen teknolojiyle birlikte neredeyse tüm işletmeler veritabanıyla etkileşim kurmak için API'leri kullanır. Aracı katman mimarileri; bilgisayarların, uygulamaların ve makinelerin birbirleriyle konuşabilmesi için tanımlanan kurallardan oluşur. Pek çok web API'si, uygulama ile web sunucusu arasında yer alır. İstemci, uygulamadan bir talepte bulunarak çağrı başlatır. Uygulama bu çağrılara cevap vermek için Programlama Arabirimleri’ni kullanır.


API Kullanım Alanları ve Örnekler

API'ler, iki farklı program için yorumlayıcı görevi gören yazılım ara birimleridir. Bu mimariler farklı programlar arasında tercüman görevi görür ve yazılım entegrasyonunu sorunsuz hale getirir. Uygulama Programlama Arabirimleri, farklı uygulamaların birbirlerinin yazılım prensiplerini anlamadan iletişim kurmasına ve veritabanındaki verilere erişmesine olanak tanıyan bir teknoloji ürünüdür. Günlük yaşamda API'ler, sosyal medya uygulamaları, e-ticaret siteleri ve hava durumu uygulamaları gibi pek çok alanda hizmet verir. İstemci ile sunucu arasında iletişim sağlaması sebebiyle uygulamalar ve web sitelerinde sıklıkla kullanılır. Hava durumu uygulamaları, konum verilerini sağlamak, ödeme sırasında banka ile iletişime geçmek ve oturum açma izni vermek gibi birçok kullanım alanı bulunur. Farklı cihazlar arasında uyumluluğun sağlanması konusunda bu mimariler önemli bir yere sahiptir. Apı nasıl kullanılır sorusuna cevap bulmak için kullanmak istediğiniz mimarinin dökümantasyonlarını inceleyebilirsiniz.


API hakkında daha fazlasını öğrenmek için bu kaynağa göz atabilirsiniz: https://www.techcareer.net/blog/api-nedir-blog-1

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)