Araba Nasıl Ön Kaldırır?

Metin Bedir
0
Araba Nasıl Ön Kaldırır?


Teknik anlamda cevaplamak gerekirse; arabanın vitesini boşa alıp ve el freni çekili halde çalıştırılır. Debriyaja sonuna kadar basılır ve vitesi 1'e alınır. Ayağı debriyajdan yavaşça çekip gaza ani bir şekilde basıldığında araba bir anda ileriye doğru atılacak ve güçlü bir motoru da varsa ön kaldırma ihtimali olacaktır.


Arabanın Ön Kaldırabilmesi için Gereken Teknik Özellikler Nelerdir?

Yukarıda anlatılan teknik bilgi bir arabanın ön kaldırabilmesi için tek başına yeterli değildir. Bir arabaya bu hareketi yaptırabilmek için araçta olması gereken özellikler vardır. En baştan bu aracın önden çekişli olmaması gerekmektedir. Çünkü önden çekişli bir araca bu hareketi yaptırmak mantık ve teknik açıdan imkânsızdır. 


Aracın beygir gücünün en azından 150 beygir gücü üstü olması gerekir aksi halde zorlandığı anda araç ateş alabilir. Arabanın motoru arkada olacak ki hem ağırlık arkada olsun ve hem de asıl gücü arkadan alabilsin. 


Ön taraf hafif olabilmesi için en azından alüminyum olması gerekmektedir. Önde hiçbir ağırlık olmaması gerekir. Bu yüzden ön tarafta sadece sürücünün ağırlığı olması şarttır. Ön kaldırma hareketi yapılırken araba patinaj yapmasın diye arkaya özel bir ağırlık konulması şarttır. Son olarak da arka tekerleklerin eni geniş olanlardan seçilmesi gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığında bir arabanın ön kaldırması mümkün hale gelebilir.


Ön Kaldıran Araba Var mıdır?

‘Ön kaldırmak’ denildiği anda genelde aklımıza ilk gelenler iki tekerlekli olan bisiklet ve motor gelir. Çünkü bunlarda ön kaldırabilme tamamen insan gücüne bağlı olduğu için, yaşantımız içerisinde en çok bunların ön kaldırdığını görürüz. Bu yüzden de zihnimizde direk olarak bu konuda canlanan bu araçlardır.


Aslında güvenlik nedeniyle hiçbir araba ön kaldırabilecek şekilde üretilmez. Bu nedenle de ön kaldıran araçlarla çok sık karşılaşmayız. Ama çok nadirde olsa; bazı özel organizasyonlarda veya kendisini araç modifiyesi konusunda çok geliştirmiş ve bunu hobi edinmiş kişilerin araçlarında görmek mümkün olabilmektedir. 


Ön Kaldıran Araba Genelde Nerelerde Görülür?

Genelde en çok gördüğümüz yerler filmler ve oyunlardır. Oyunlardaki gördüklerimiz program ve yazılımlar sayesinde yapılırken, flimlerdekiler ise genelde animasyonlar ile yapılmakla beraber gerçekliğini ve etkileyiciliğini arttırmak amacıyla bazen de modifiye edilmiş araçlar ile de yapılmaktadır.


Ön kaldıran arabaları merak ediyor ve görmek istiyorsak özel organize edilen yarışları takip etmemiz gereklidir. Mesala bunlardan biri adrenalin dolu drag yarışlarıdır. Seyircileri etkilemek ve heycanlandırmak için yapılan bu yarışlarda, bazen ön kaldıran arabalara rastlamak mümkün olabilir. Her sene düzenli olarak yapılan bu yarışların 2016 senesinde ki organizasyonunda Chevy Vega markalı aracın göz kamaştırıcı bir şekilde ön kaldırdığı görülüyor.


Örneklerden de anlaşılacağı üzere özel üretim haricinde bir arabanın ön kaldırması pek mümkün değildir. Çünkü bu olay günlük yaşantı içerisinde gerekli değildir.


Bazen bazı yük arabalarının kasasına veya arka tarafına fazla yüklenildiğinde önleri yanlışlıkla ve kaza ile de olsa kalkabilmektedir. Lakin bu durumlarda genel anlamda kaza olarak nitelendirilmektedir. Bu yüzden arabaların özel olarak modifiye edilmeden ön kaldırması mümkün değildir.


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)