Kereste Nedir?

Metin Bedir
0
Kereste Çeşitleri

Marangozlukta ve yapısal işlemlerde kullanılmak için kesilerek ve biçilerek yapılan malzemeye kereste denmektedir. Kerestenin ana maddesi ormanlardaki ağaçlardır. İlk zamanlarda döşeme ve doğrama işlemleri, araçlar, makineler bu malzemeden yapılmaktaydı. Günümüze kadar kullanım alanları genişlemiştir. Kasnakçılık, tornacılık, fıçıcılık, doğramacılık ve marangozlukta sıklıkla kullanılmaktadır. Sert ve yumuşak olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Mobilyaların yapımında kullanılmaktadır. Oldukça dayanıklı bir malzemedir.

Kereste Çeşitleri

Genellikle ılımlı iklim yerlerinde yetişen, yaprakları geniş ve sonbaharda dökülen ağaçlardan elde edilen kereste sert kerestelerdir. Ceviz, huş ağacı, karaağaç ve meşe ağacından elde edilmektedir. Mobilyalarda ve ince doğramacılık işlemlerinde kullanılmaktadır. Yumuşak keresteler ise çam, ladin, köknar, sedir gibi ağaçlardan elde edilmektedir. Bu ağaçlar çoğunlukla yazın ve kışın yapraklarını dökmez. Gövdeleri dümdüzdür.


Kapı veya kutu gibi yapı malzemelerinin yapımında kullanılmaktadır. Orta sertlikte elde edilenleri de bulunmaktadır. Bunlar kırmızı sakız, beyaz karaağaç ve kestane ağaçlarından üretilmektedir. Eskiden balta ve testere yardımıyla kesilen ağaçlar şimdi motorlu testerelerle kesilmektedir. Çeşitlerini incelemek için https://salkimorman.com.tr/kereste.htm sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)