Uydular hayatımızı nasıl kolaylaştırır?

Metin Bedir
0

 

Uydular hayatımızı nasıl kolaylaştırır

Uydular genellikle diğer gezegenleri, kuyruklu yıldızları izlemek veya Dünya dışındaki yaşamı aramak için kullanılan uzay teknolojisine indirgenir. Ancak bunlar onların tek uygulamaları ve kullanımları değil; uyduları farkında bile olmadan günlük hayatımızda yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Teknoloji katlanarak gelişti ve askeri ve askeri olmayan uygulamalarda önemli bir rol oynuyor.   


Şu an itibariyle Dünya yörüngesinde yaklaşık 3.000 uydu var ve yeni kompakt tasarımlar ve daha ucuz malzemeler sayesinde sayı her geçen yıl artıyor. Navigasyondan tahmine kadar, uydular insanlığa çeşitli şekillerde hizmet ediyor ve hayatlarımızı daha kolay ve daha iyi hale getiriyor. Ayrıntılara girelim;


GPS Kullanan Navigasyon Sistemleri 


Çevrimiçi haritalar, hedefinize ulaşmak için rotaları bulmanın en kolay yolu olduğu tartışmasızdır. Bu haritalar, akıllı telefonlarınızdaki veya arabalara takılı navigasyon sistemlerinizdeki Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) çiplerini kullanır. GPS; uydular, yer istasyonları ve alıcılardan oluşan üç parçalı bir sistemdir. Yer istasyonları uyduyu kontrol eder ve yerini belirler. Navigasyon sistemlerinde veya akıllı telefonlarda bulunan bir alıcı, bu uydulardan sürekli olarak sinyal alır. Bir kullanıcının kesin konumunu elde etmek için, alıcının dört uydudan bilgi alması gerekir. Dünyanın yörüngesinde 25'e yakın GPS uydusu vardır.


Çevrimiçi Ödemeler ve ATM Para Çekme 


Çevrimiçi ödemeler ve ATM'den nakit para çekme, çoğumuzun günlük yaptığı bir şeydir. Ancak uydular olmadan hiçbiri mümkün olamazdı. Ağır borsa işlemlerinden elektrik faturalarını çevrimiçi ödemeye kadar her şey uydunun konumuna ve güvenlik için zamanlama hizmetlerine bağlıdır. 


Finansal işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için kesin zamanlama gereklidir. Zamanlama yanlışsa, paranın bir kişinin hesabından düşme, ancak diğer banka hesabına ulaşmama ihtimali vardır. Bu sorun küçük işlemler için çok büyük bir sorun olmasa da, fiyatların saniyeler içinde dalgalandığı hisse senedi ticareti için bir sorun olabilir.


Telefonlar ve Geniş Bant Hizmeti 


Uydu telefonları, özellikle uzak yerlerden düzenli olarak uluslararası aramalarda iletişim kuran kişiler arasında popülerdir. Telefon, diğer telefon ağlarına, cep telefonlarının çoğu için kullanılan karasal hücre siteleri yerine yörüngedeki uydular aracılığıyla radyo kullanarak bağlanır. 


Bir uydu telefonu kullanmanın bir başka avantajı da baz istasyonlarının mevcudiyeti ile sınırlı olmaması ve dünyanın herhangi bir yerinde kullanılabilmesidir. Benzer şekilde, uzak bölgelerdeki birçok insan da geniş bant İnternet için uydulardan yararlanır. Uydu internet, iletişim uyduları aracılığıyla sağlanır.


Hava Durumu tahmini 


Uyduların bir diğer önemli uygulaması da hava durumunu analiz etmek ve tahmin etmektir. Süreç, tahminciler için kritik bilgiler toplayan kutup yörüngeli ve jeosenkron uyduların yardımıyla yapılır. Jeosenkron uydular, fırtına sistemlerini, orman yangınları volkanik kül bulutlarını vb. Tespit etmek için kullanılırken, kutup yörüngesinde dönen uydular sıcaklık, nem ve diğer hava durumu ile ilgili bilgileri toplar.


İklim değişikliği nedeniyle doğal afetler daha sık hale geliyor. Uydular sayesinde, bu afetlerin davranışlarını incelemek ve buna göre yardım çalışmalarını planlamak mümkündür. Uydulardan toplanan veriler ayrıca tropikal fırtınaları ve yakın toplulukları etki hakkında tahmin etmeye yardımcı olur.


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)