DNS'yi Temizleyin: DNS önbelleğinizi neden ve nasıl temizlersiniz

Metin Bedir
0
DNS'yi temizleyin

DNS'yi temizleyin: DNS önbelleğinizi nasıl temizlersiniz

İnternette dolaşan herkes çok fazla iz bırakır - deneyimsiz tarayıcı kullanıcıları bile bunu şimdiye kadar biliyordur. Web sitesi operatörleri , ziyaretçilerin davranışlarını kaydetmek için tanımlama bilgileri veya JavaScript uygulamaları gibi teknolojileri kullanır . Burada elde edilen veriler, web sitesini optimize etmek ve kullanıcılar kişisel bilgilerini aktif olarak açıklamadan içeriği kişiselleştirmek için kullanılır . Birçok kullanıcı , veri toplamaya son vermek ve kendi gizliliklerini korumak için reklam ve JavaScript engelleyicilerine ve proxy'lere giderek daha fazla güveniyor veya geçmişi ve çerezleri siliyor .

Ancak, çok az kullanıcı işletim sisteminin sörf davranışı hakkında bilgi kaydettiğinin farkındadır : örneğin, otomatik olarak oluşturulan DNS önbelleği ziyaret edilen tüm web siteleri hakkında geçici girişler içerir. Aşağıdaki bölümler , bu önbelleğin tam olarak ne hakkında olduğunu ve DNS önbelleğini düzenli olarak silmek için neden birkaç neden olduğunu açıklamaktadır .

DNS önbelleği nedir?

DNS sunucuları , www.example.com gibi alan adlarını bilgisayar sistemleri tarafından işlenebilen sayısal adreslere dönüştürmek için kullanılır . Bu “ ad sunucuları ”, ilgili projelere her erişildiğinde varsayılan olarak tarayıcı aracılığıyla iletişim kurar, bu da yükleme sürelerini biraz artırır ve ayrıca çok sayıda ziyaretçi olması durumunda DNS sunucusunun aşırı yüklenmesine neden olabilir . " DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor " gibi hata mesajları yaygın ve küçümsenen bir sonuçtur.

Bu nedenle, Windows ve macOS gibi işletim sistemleri, çağrılan ve çözümlenen adresler için kendi önbelleklerini ekler - DNS önbellekleri. Bunlar, her biri verilerin belirli bir süre için geçerli kaldığı TTL ( geçerlilik süresi) olarak bilinen bir girişle ad çözümlemesiyle ilgili tüm bilgileri kaydeder . Bu süre içinde, karşılık gelen sorgular , DNS sunucusuna bir sapma gerektirmeden doğrudan önbellekten yanıtlanır .

Not: Web tarayıcıları veya internet servis sağlayıcılarının ad sunucuları gibi çeşitli uygulamaların da ad çözümlemesini hızlandırmak için kendi DNS önbelleği vardır.

DNS önbelleği hangi bilgileri içerir?

DNS önbelleğindeki bilgi birimleri veya girişleri kaynak kayıtları (RR) olarak adlandırılır ve ASCII kodunda (sıkıştırılmış biçimde) görüntülenir. Çeşitli - kısmen isteğe bağlı - bileşenler şunları içerir:

  • Kaynak verileri (rdata): kaydı tanımlayan veriler, örneğin adres veya ana bilgisayar adı
  • Kayıt türü : oluşturulan girişin türü, örneğin "A": IPv4 adresi (ondalık değer: 1) veya "AAAA": IPv6 adresi (ondalık değer: 28)
  • Kayıt adı (isteğe bağlı): DNS girişinin kendisi için oluşturulduğu nesnenin alan adı
  • Canlı zamanı (opsiyonel): saniye cinsinden kaynak kaydı geçerlilik süresi
  • Sınıf (isteğe bağlı): RR'nin ait olduğu protokol grubu (esas olarak internet için "IN")
  • Kaynak veri uzunluğu (isteğe bağlı): kaynak verilerinin uzunluğu için değer

DNS önbelleği, ilgili etki alanları veya ana bilgisayarlar için IP adreslerinin yanı sıra , kaydın geçerlilik süresi veya uygun protokol grubu gibi bunu belirten ek bilgileri içerir . Örneğin, www.example.com (IPv4: 172.27.171.106) etki alanı için bir hata için geçerli olması gereken bir giriş aşağıdaki gibi görünecektir:

www.example.com. 3600 IN A 172.27.171.106

Normal bir DNS temizlemesi neden faydalıdır?

Daha önce de belirtildiği gibi, DNS önbelleğini düzenli olarak temizlemek mantıklıdır. Bu kendiliğinden olmaz: Girdiler, tanımlanan TTL'nin süresi dolana kadar önbellekte kalır . Tek tek kayıtların gerçek geçerlilik süresine bakılmaksızın, harekete geçmeniz ve DNS kaydını bir DNS temizlemesi ile sıfıra ayarlamanız için özellikle üç neden vardır:

  • Arama davranışını gizleme: İnternetteki kullanıcı davranışının izlenmesi öncelikle çerezler, JavaScript ve diğerleri tarafından gerçekleştirilse de, DNS önbelleği hala tüm veri toplayıcıları için potansiyel bir hedef sunmaktadır . Geçerlilik süresi (verilmişse) gibi ek bilgiler de dahil olmak üzere listelenen adreslere dayanarak, sayfa geçmişinize yaklaşık bir genel bakış elde edebilirsiniz. Her durumda, adres deponuz, düzenli olarak veya uzun bir süre boyunca aradığınız projelere ihanet eder. Önbelleğe alınmış adreslerin toplanması ne kadar kapsamlı olursa , kendinizi o kadar çok açığa çıkarırsınız .

  • Manipülasyona karşı güvenlik: Ayrıca güvenlik nedenleriyle zaman zaman DNS önbelleğini temizlemelisiniz. Önbellekteki bilgiler, web projelerini teslim etmek için pratiktir - ancak yanlış ellerde kısa sürede tehlikeli hale gelebilir. Siber suçlular DNS önbelleğine erişim kazanırsa , girişleri manipüle etme ve örneğin sizi yanlış web sitelerine yönlendirebilecek bir konumdadırlar. Bu sözde DNS zehirlenmesi veya DNS sahtekarlığı genellikle hassas oturum açma verilerine, örneğin çevrimiçi bankacılığa erişmek için kullanılır. Bir DNS temizlemesi ile, bu tür değiştirilmiş kayıtları minimum çabayla imha edebilirsiniz .
  • Teknik sorunları çözme: Windows, macOS ve diğerlerinde bir DNS temizlemesi, web uygulamalarına erişirken teknik sorunlar yaşıyorsanız, genellikle etkili bir çözümdür. Örneğin, güncel olmayan girişler nedeniyle aranan web sitesinin yanlış bir sürümünün görüntülenmesi mümkündür . Bu gibi durumlarda, etki alanı adı muhtemelen önbellekte yanlış veya eski bir IP adresiyle dosyalanır ve bu DNS önbelleğini temizleyerek düzeltilebilir. Sonuç olarak, istek bir kez daha uygun DNS sunucusuna yönlendirilecek ve önbellekten yanıtlanmayacaktır. İle güncellenen adres bilgisi planlandığı gibi web projesine bağlantı bir kez daha çalışacaktır.

İpucu

Sisteminizde o anda depolanan DNS önbelleğini istediğiniz zaman görüntüleyebilirsiniz. Örneğin Windows'ta, sadece komut istemini açın ve “ ipconfig / displaydns ” komutunu girin .

DNS önbelleğini temizleyin: nasıl yapılır?

Önbelleği boşaltarak çözülebilecek acil bir sorun olmadığı sürece, DNS temizlemesi için mükemmel anın ne zaman olduğuna dair bir kural yoktur . Aramadığınız bir siteye yönlendirilirseniz , DNS önbelleği de derhal temizlenmelidir . Bu, manipüle edilmiş bir DNS girişine dayalı bir sahtekarlık saldırısı olmayabilir , ancak böyle bir saldırı prensipte göz ardı edilemeyeceğinden, bu gibi durumlarda bir DNS temizlemesi şiddetle tavsiye edilir.

Not :

DNS önbelleğini belirli bir nedenle veya sadece önleyici bir önlem olarak temizlemenizden bağımsız olarak, web deneyiminiz üzerinde gözle görülür herhangi bir etki konusunda endişelenmenize gerek yoktur: önbelleği sıfırladıktan sonra, yalnızca bir web projesinin ilk erişimini almalıdır. önceden kaydedilmiş kaynak kayıtlarından yüklenmişse normalden biraz daha uzun.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)