Porselen mi Seramik mi? Yemek Takımı Satın Alma Rehberi

Metin Bedir
1
Porselen mi Seramik mi? Yemek Takımı Satın Alma Rehberi

Porselen neden yapılıyor bakıldığında; esasında bu materyal bir seramik türü. Dolayısıyla seramik ve porselen aynı mı diye sorulduğunda, porselenin bir seramikler türünün üyesi olduğu belirtilebilir. Porselen malzemesi, tamamıyla killi topraktan imal edilir.


Porselen mi Seramik mi? Yemek Takımı Satın Alma Rehberi

İdeal bir yemek takımı seramik mi porselen mi olmalı, sorusunun birçok açıdan farklı yanıtları var. İlk kez yemek takımı siparişinde bulunacaklardan yenisini satın alacaklara kadar geniş bir kesim porselen seramik farklarına göre bir tercihte bulunabilmekte. Sağlık, kullanışlılık, uzun ömürlülük gibi özelliklere göre kullanıcılar öne çıkan yemek takımını sipariş edebilmekte. Bu hususta porselen seramik farkı birçok maddeden oluşur ve aşağıdaki bilgiler kıyas yapmak için kullanılabilir.


Porselen Nedir, Nasıl Üretilir?

Porselen neden yapılıyor bakıldığında; esasında bu materyal bir seramik türü. Dolayısıyla seramik ve porselen aynı mı diye sorulduğunda, porselenin bir seramikler türünün üyesi olduğu belirtilebilir. Porselen malzemesi, tamamıyla killi topraktan imal edilir. Ana maddesi olan kaolin ince bir toz formunda öğütülür ve elde edilen toz su ile karıştırılıp bir tür bulamaç hâline getirilir. Bu aşamada 1200-1500 santigrat derece aralığında pişirilerek porselen elde edilir. Yüksek pişirme sıcaklığı sayesinde porselen aşınma ve yırtılmalara karşı yüksek dayanım özelliklerine sahiptir.


Seramik Nedir, Nasıl Üretilir?

Seramik malzemesinin hammaddesi ise çamurdur. Doğadan temin edilebilen kil, kaolen, kuvars ve feldspat maddelerinin belli miktarlarda karıştırılması ise çamur elde edilir. Ardından yaklaşık 1100 derecede ve yüksek sıcaklıklarda fırında pişirilir. Daha sonra sırlama ve renk verme işlemi gerçekleştirilir. Son aşamada ise ürün kurumaya bırakılır ve böylece seramik yapımı tamamlanır. Çoğu metal ve alaşımdan daha güçlü olan seramik malzemesi, aşınma ve yıpranmalara karşı direnç gösterir. Çeşitli kimyasallardan kaynaklı korozyona karşı da yüksek dayanıma sahip olan seramik, aynı zamanda iyi bir ısı iletkenidir.


Seramik mi Porselen mi Daha Sağlıklı?

Özellikle yemek takımı tercihlerinde hangi ürünlerin sağlık açısından daha güvenilir olduğu da merak edilir ve bu noktada seramik mi sağlıklı porselen mi sorusu popülerlik kazanır. Bu konudaki öne çıkan bilgilerden biri seramik tabak & kaselerin sır yüzeyinde yaşanabilen, olası çatlamalardır. Bu çatlamalar hijyen ve sağlık açısından zararlı kabul edilir. Bu çatlakların arasına giren yemek artıkları, deterjan kalıntıları vs. problem teşkil eder. Bazı porselen tabakların üzerindeki dekorlar ve boyalar da zararlıdır. Özellikle imalatında kurşun-kadmiyum bulunan yemek takımları, gerek seramik gerek porselenlerde insan sağlığını tehdit eden seviyelere ulaşabilir. Bununla beraber porselenin beyazlığını boyalardan değil hammaddeden alması güven kazanırken seramik ürünlerin ışık geçirgenliğinin olmaması da sağlık açısından değerlidir.


Günlük Yemek Takımı Seramik mi Olmalı Porselen mi?

Günlük yemek takımı nasıl olmalı bakıldığında ise burada sık kullanımlara karşı yüksek dayanıklılık sunan takımlar önerilir. Bu nedenle seramik yemek takımları, daha kalın ve sağlam oluşu ile günlük kullanım için daha idealdir. Porselen yemek takımları ise hafif ve ince yapısı gereği daha çok özel yemekli etkinlikler ve davetlerde tercih edilir. Özellikle porselenin camsı yapısı, onu daha kırılabilir hâle getirdiğinden günlük takımlarda seramik daha çok öne çıkabilir.


Porselen ve Seramik Arasındaki Farklar Neler?

  • Porselen yemek takımları, seramiğe göre daha yüksek sıcaklıklarda pişirildiği için camsı bir yapıdadır.
  • Porselenin daha sert olması daha dayanıklı olduğunu göstermez. Camsı yapısı gereği seramiğe göre daha çabuk kırılabilir.
  • Seramik ise porselene kıyasla daha pürüzlüdür. Pürüzsüz bir doku isteniyorsa porselen, pürüzlü ve kaymaya karşı bir doku isteniyorsa seramik tercih edilebilir.
  • Porselen açık renkli, yarı saydam çeşitleriyle bulunabilirken seramik ışık geçirmez.
  • Porselenin içerisindeki malzemeler daha yoğundur ve neredeyse boşluk yoktur. Bu nedenle sızdırmazlık özelliği porselen takımlarda daha çoktur.
  • Porselen sızdırmazlık özelliğine rağmen ışık geçirgenliği fazla bir malzemedir. Porselen, Güneş ışınlarını fazlasıyla geçirirken seramik için böyle bir durum söz konusu değildir.

Etiketler

Yorum Gönder

1Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

  1. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Çeyiz seçimi yapanların işine yarayacaktır yazınız. :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder