Tiny10, eski PC'ler için Windows 10'un hafif bir sürümüdür

Metin Bedir
0

Tiny10'un yeni sürümü: Çok eski bilgisayarlar için Windows 10

Tiny10 projesi çok ilginç bir fikri hayata geçiriyor. Windows 10'u çok eski bilgisayarlarda tamamen işlevsel hale getirmek veya modern bilgisayarlarda sistem performansını iyileştirmek.


Microsoft, 2015 yılında Windows 10'u piyasaya sürdüğünde, şirket sistem gereksinimlerini Windows'un önceki sürümlerinin üzerine yükseltmemişti. Ancak, Windows 11'in piyasaya sürülmesiyle her şey değişti.


Yine de, Windows 10, Windows'un önceki sürümlerinden daha fazla kaynak tüketiyor gibi görünüyordu. Kullanıcılar, sistem performansını iyileştirmenin yollarını aramaya başladı. Olası çözümlerden bazıları, daha hızlı bir SSD'ye yükseltmek, daha fazla bellek eklemek veya işlemciyi daha güçlü bir işlemciyle değiştirmekti. Bu donanımla ilgili. Başka bir yaklaşım, işletim sistemini daha verimli ve daha hızlı hale getirmek için çok sayıda sistem bileşenini kaldırmaktı.


Bunu yapmak için kullanıcılar, PowerShell komutlarını veya Bloatware Temizleme Aracı gibi özel araçları kullandı.


NTDEV olarak bilinen geliştirici Tiny10, Windows 10 ile benzer bir hedefe sahipti: "Windows 10'un mümkün olan en küçük sürümlerinden birini yapmak." istedi.


Tiny10: Son Sürüm indir

Tiny10'un en yeni ve en son sürümü geçen gün çıktı. Geliştirici şimdi Tiny11 adlı benzer bir Windows 11 tabanlı projeye odaklanmak istiyor. 


Sistemin basit bir sürümü, Internet Archive web sitesindeki  sunucusundan ücretsiz olarak indirilebilir. Tiny10 2303 x86.iso'nun boyutu yalnızca 3,1 GB'dır ve bu, 5 GB'ın üzerinde olan resmi Windows 10 ISO'nun boyutundan önemli ölçüde daha küçüktür. Yalnızca İngilizce (en-US) yerelleştirmenin mevcut olduğunu belirtmekte fayda var.


Tiny10 ISO indir


Eski bilgisayarlar için Tiny10 indir

Windows 10 için Microsoft, 64 bit sürüm ve en az 2 GB RAM ve 20 GB disk alanı önerir. Tiny10 söz konusu olduğunda, gereksinimler çok daha mütevazı olduğunu görüyoruz. Örneğin, kurulumdan sonra sadeleştirilmiş sürüm yalnızca 5,17 GB disk alanı kaplar.


Çoğu bilgisayarda 2 GB RAM ve Windows 10 için yeterli alan bulunur. Aygıtların büyük bir yüzdesinin 2 GB'tan daha az RAM'e sahip olduğu Windows XP ve Windows Vista dönemine geri dönmeniz gerekecek. Ancak modern PC'lerde bile daha kompakt bir işletim sistemi kullanmanın avantajları vardır.


Tiny10, Windows 10 LTSC tabanlıdır. Geliştirici, gereksiz yazılım olarak gördüğü uygulamaları, hizmetleri ve sistem bileşenlerini kaldırdı.


Tüm ana sistem fonksiyonları çalışır. Kullanıcılar favori uygulamalarını ve oyunlarını yükleyebilir, cihazlarını Windows Defender ile koruyabilir ve Terminal ve yönetim araçları gibi önemli sistem araçlarını kullanabilir. Temel olarak Tiny10, yalnızca Windows 10'un temel özelliklerini ve araçlarını içerir.


Hafif sürüm, çok eski sistemlerde bile hızlı bir şekilde kurulur. Yine de mümkün olduğu kadar fazla RAM tavsiye edilirken, Tiny10'un Windows 10'u az RAM'li sistemlerde kullanmayı daha keyifli hale getirdiği en başından beri açıktır. Tiny10, bir Windows ürün anahtarı gerektirir, aksi takdirde sistem yalnızca deneme modunda çalışır.


Eski bilgisayarlar için "ikinci hayat"

Tiny10, çeşitli iyileştirmeler ve gereksiz bileşenlerin kaldırılmasıyla Windows 10'un değiştirilmiş bir sürümüdür. Sistem kurulur ve çok eski PC'lerde bile sorunsuz çalışır.


Projenin bir diğer dezavantajı ise dokümantasyon eksikliğidir. Geliştiricinin bir Patreon sayfası vardır, ancak bilgiler yalnızca aboneler tarafından kullanılabilir. Kaldırılan bileşenler ve sistemde yapılan değişiklikler de dahil olmak üzere Tiny10 ve Tiny11 hakkında bazı bilgilerin halka açıklanması gerektiğine inanıyoruz.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)