Türk Patent Kurumu’nun Görevleri Nelerdir?

Metin Bedir
1

Türk Patent Kurumu’nun Görevleri Nelerdir?

Türk Patent Kurumu; Türkiye’nin en önemli kurumlarından birisi olarak gösterilir. Birçok yerde Türk Patent Enstitüsü olarak geçer. Türk Patent ve Marka Kurumu; birçok sorumluluğa sahiptir. Her şeyden önce, marka ve patent tescili ile ilgilenir. Bunun yanı sıra, sınai mülkiyet haklarının kişiler, kurumlar ve firmalar adına tescil edilmesinden de sorumludur. Hatta, tüm bu konularda yetkisi olan tek kurum olduğunu ifade etmek gerekir. 

Türk Patent Kurumu Ne İş Yapar?

Türk Patent Kurumu’nun sorumlulukları şu şekilde özetlenebilir:

  • Zorunlu lisans işlemleri sırasında arabuluculuk yapmak ile görevlidir. Ayrıca, mahkemelerde ilgi alanına giren konularla ilgili olarak bilirkişilik yapar. 
  • Markalara ait lisans ve devir anlaşmalarının kayıt edilmesinden sorumludur. 
  • Türk Patent Kurumu; buluşları takip eder. Patent ve marka tesciline konu olan buluşların takip edilmesi son derece önemlidir. Bunun yanı sıra, teknolojik gelişmeleri takip etmek de Türk Patent Kurumu’nun sorumlulukları arasındadır. Çünkü, marka ve patent tescili ile yeni teknolojiler arasında bağlantı vardır. 

  • Türk Patent Kurumu; yerel değil uluslararası düşünür. Bu yüzden, kendisiyle aynı görevi yürüten uluslararası kurumlar ile işbirliği içerisinde olmak zorundadır. Bunun yanı sıra, alanıyla ilgili hususlarda Türkiye’yi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın onayını alarak temsil eder. 
  • Türk Patent Kurumu; aynı zamanda kamuoyunu bilgilendirmek ile de yükümlüdür. Bilhassa sınai mülkiyet hakları ile ilgili birtakım yayınlar yapar. Bu sayede, bu haklar ile ilgili olarak yapılacak başvurular öncesinde bilgilendirme sağlar. Bunun yanı sıra, Türk Sınai Mülkiyet Gazetesi’ni periyodik olarak yayınlamak ile de yükümlüdür. 

Türk Patent Kurumu denildiği zaman akla doğal olarak hem marka hem de patent tescili gelir. Bir başka deyişle, markalara marka tescil belgesinin verilmesinden de patent belgesinin verilmesinden de türk patent kurumu sorumludur. 

Marka Tescil Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gereklidir? 

Marka; herhangi bir logo, kelime, kelime grubu ile diğer markalardan ayrışır. Markanın özgünlüğünü ve ayırt ediciliğini ispat etmesi adına marka tescil belgesine ihtiyacı vardır. Marka tescil belgesi; tahmin edebileceğiniz üzere Türk Patent Kurumu tarafından verilir. Bu noktada, aşağıdaki belgelerin eksiksiz olarak bu kuruma sunulmasının gerekliliğinden bahsedebiliriz.

  • Her şeyden önce, marka tescil başvuru formu; doğru ve eksiksiz olacak şekilde marka sahibi tarafından doldurulmalıdır. 
  • Marka tescil başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekont de sunulacak belgeler arasında yer alır. 2022 yılında olduğumuz şu günlerde marka tescil başvuru ücretinin bin 20 TL olduğunu ifade edebiliriz. 
  • Tescil edilecek marka örneğinin sunulması bir gereklilikten ziyade zorunluluktur. 
  • Vekaletname; marka tescil başvurusu sırasında istenilen belgelerden birisidir. Ancak, noter tasdiki istenilmez. 

Marka tescil başvurusu için yukarıdaki belgelerin sunulmasının ardından türk patent kurumu’nun değerlendirme süreci başlar. Sürecin olumlu sonuçlanması halinde marka sahibine marka tescil belgesi sunulur.


Etiketler

Yorum Gönder

1Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder