Pandemik Yorgunluk Nedir? Bu Zihinsel Sorunla Nasıl Başa Çıkılacağı Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

Metin Bedir
0


Pandemik Yorgunluk Nedir?


COVID-19 salgını, psikolojik yorgunlukla daha çok ilişkilidir ve 'pandemik yorgunluk' adı verilen yeni bir terime yol açar. İstanbul nüfusu arasında yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların yaklaşık yüzde 64,1'i COVID-19 salgınının etkisiyle psikolojik yorgunluğun ana ruh sağlığı sorunu olduğu tespit edildi.


Herhangi bir pandemi sırasında psikolojik faktörler çok önemli bir rol oynar. Pozitif koronavirüs vakalarındaki önemli günden güne artış nedeniyle insanlar arasında stres arttı. Ayrıca sevdiklerinin kaybı, mali kriz, seyahat kısıtlamaları, işyerinin ve okulların kapatılması ve kendi kendine tecrit gibi faktörler, ruh sağlığı sorunlarının artmasına neden olan psikolojik sorunlara çok katkıda bulundu.


Bu yazıda, pandemik yorgunluğu, yakınlaştırma ve mesajlaşma yorgunluğu gibi diğer terimlerle birlikte ayrıntılı olarak tartışacağız.


COVID-19 ve Psikolojik Yorgunluk 


Yeni bir bulaşıcı virüsün aniden ortaya çıkmasıyla, enfeksiyonun yayılması nedeniyle dünya çapında insanlar korkmaya başladı. COVID-19, yalnızca insanların finansal ve güvenliğini riske atmakla kalmadı, aynı zamanda onlara psikolojik bir zorluk da getirdi.


COVID-19'un ateş, nefes darlığı ve kuru öksürük gibi diğer klinik semptomlarının yanı sıra yorgunluk da vaka sayısındaki artış nedeniyle birincil semptomlardan biri haline geldi.


Yorgunluk, altta yatan bir fiziksel sorunun belirtisi veya bazı zihinsel bozuklukların bir belirtisi veya her ikisi olabilir. Yaş, fiziksel durum, zihinsel durum ve cinsiyet gibi faktörler bireyin yorgunluk deneyimini etkiler. Ayrıca aşırı stres, egzersiz veya herhangi bir patolojik reaksiyona bağlı olabilir.


Kısıtlı fiziksel hareket, kilitlenme, kendi kendine tecrit ve sosyal izolasyon gibi koşullar da bir kişinin zihinsel sağlığını olumsuz etkileyerek yorgunluğa yol açmıştır.


Başka bir çalışma, kalabalık yerlerden kaçınmak, fiziksel mesafeler, her zaman el yıkamanın stresi ve medya kaynakları aracılığıyla virüs aktarımına ilişkin artan içgörüler gibi normal uygulamalardaki değişikliklerin yorgunlukla bağlantılı olduğunu vurguluyor. 


Pandemik Yorgunlukla Nasıl Başa Çıkılır? 

Pandemik yorgunluk günlük yaşamda uyku sorunları, beyin sisi, motivasyon eksikliği, eşyadan uzaklaşma ve insanlarla tartışma gibi sıkıntılara neden olabilir. Bu sorunlarla baş etmenin en iyi yolu:


1. Yeterince uyuyun 

Günde en az yedi saat yeterince uyumak psikolojik yorgunluğu azaltmaya yardımcı olabilir. Uyku yoksunluğu durumu daha da kötüleştirebilir ve sizi depresyon gibi diğer zihinsel sorunlara yönlendirebilir. Bu nedenle, bir uyku vakti rutini yapın ve buna sıkı sıkıya uyun.


2. Her gün egzersiz yapın 

Her gün egzersiz yapmak sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda size psikolojik faydalar da sağlar. Zihninizi rahatlatarak stresi azaltmaya yardımcı olur. Egzersiz, bir kişinin yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olduğu için bir yaşam tarzının bir parçası olmalıdır.


3. Her COVID-19 haberini dinlemekten kaçının 

COVID-19 haberleri her yerde. Devam eden senaryo hakkında bilgi sahibi olmak iyidir ancak COVID-19 ile ilgili her haberi dinlemek sizi olumsuz yönde etkileyebilir ve yorgunluğa neden olabilir. Haberleri doğru kaynaklarla dinleyin ve durumla verimli bir şekilde başa çıkmak için olumlu kalın.


4. Sevdiklerinize bağlanın 

COVID-19 nedeniyle uygulanan kilitlenme, birçok kişiye sevdikleriyle bağlantı kurma fırsatı verdi. Aileniz ve arkadaşlarınızla zaman geçirin veya onlara telefonlar veya video görüşmeleri gibi dijital kaynaklar aracılığıyla bağlanın. Bu, izolasyon hissini önleyecek ve böylece yorgunluğu önleyecektir.


5. Duygularınızı kabul edin 

Pandemi insanları karışık duygularla doldurdu. Sevdiklerinin kaybından kaynaklanan ağrı, virüsün yayılmasına bağlı stres ve aileden uzak durmaktan kaynaklanan yalnızlık hissi ya da kendi kendine tecrit olabilir. Duygularınızı görmezden gelmek fiziksel strese neden olabileceği veya depresyon gibi daha kronik formlara yol açabileceği için olumlu bir şekilde kabul edin.


Sonuç


Pandemiye bağlı endişe ve korku, pandemik yorgunluğun ana nedenidir. Uzun süreli yorgunluk, kronik depresyona veya diğer psikiyatrik hastalıklara yol açabilir. COVID-19 salgınının sonu belirlenemediğinden, durumla başa çıkmanın yollarını bulmak çok önemlidir. Bunun gibi pandemik zamanlarda kişisel sağlığınızı iyileştirmek için bir akıl sağlığı uzmanına danışın veya ailenize ve arkadaşlarınıza ulaşın.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)