Güneş sisteminde keşfedilen en büyük kuyruklu yıldız

Metin Bedir
0
C kuyruklu yıldızının sanatsal görüntüsü / 2014 UN271 Bernardinelli - Bernstein / Bundan sonra kaynak: newatlas.com

 Güneş sisteminde dev bir kuyruklu yıldız keşfedildi ve yeni gözlemler sayesinde ne kadar büyük olduğu kesin olarak belirlendi. Bir grup gökbilimci, boyutunun yaklaşık 150 km olduğunu buldu, bu da şimdiye kadar keşfedilen en büyük kuyruklu yıldızdan bahsettiğimiz anlamına geliyor.


Kuyruklu yıldızın resmi adı "C / 2014 UN271 Bernardinelli-Bernstein". İlk olarak 2014 yılında karanlık enerjiyi incelemek için bir proje üzerinde çalışırken keşfedildi. Ancak onu keşfeden gökbilimciler Pedro Bernardinelli ve Gary Bernstein, Haziran 2021'e kadar inceleyemediler. 

Keşif sırasında, nesnenin parlaklığından oldukça büyük olduğu - en az 100 km çapında olduğu anlaşıldı, ancak bilim adamları daha doğru bir değer elde edemediler. Bunun nedeni, 29 AU mesafede gözlemlenmiş olmasıdır. (neredeyse Neptün'ün yörüngesinde) ve bu şimdiye kadar bir kuyruklu yıldızın tespit edildiği en uzun mesafedir. Başlangıçta, küçük bir gezegenle bile karıştırıldı.


Daha sonraki gözlemler sırasında, nesnenin boyutunu daha doğru bir şekilde belirlemek mümkün oldu. Kaşifler tarafından yapılan analiz sonuçlarına göre kuyruklu yıldızın çekirdeği, parlaklığına göre yaklaşık 150 km çapındadır. Bu doğruysa, bulunanların en büyüğü ve "meslektaşlarından" büyük bir farkla. Çoğu kuyruklu yıldızın çapı birkaç kilometreden birkaç on kilometreye kadar değişir. Comet Hale-Bopp gibi bazı özellikle büyük olanlar 80 km çapa ulaşır. Ve bir önceki rekor sahibi, 1729'da keşfedilen ve yaklaşık 100 km çapındaki Sarabat kuyruklu yıldızıdır.


Kuyruklu yıldızın hareket şeması
Kuyruklu yıldızın hareket şeması

Gökbilimciler ayrıca kuyruklu yıldızın yörüngesini de hesaplayabildiler. Şimdi inanılmaz uzun bir yolculuğa çıkıyor. Yaklaşık 1,5 milyon yıl önce, en uzak noktada, yaklaşık 40 400 AU uzaklıkta bulunuyordu. Bu cisim en son 3.5 milyon yıl önce yakınımızda uçtuğunda ve Güneş'e 18 AU mesafeden yaklaştığında. Ancak, mevcut ziyaret sırasında kuyruklu yıldız Güneş'e daha da yaklaşacak. Gökbilimciler, 2031'de neredeyse Satürn'ün yörüngesine ulaşacağını ve ona olan uzaklığının 10.9 AB olacağını tahmin ediyor . Kuyruklu yıldızın koması ve kuyruğu, çok az görünür olmasına rağmen, keşfedildi ve incelendi.


Yeni verilere göre, kuyruklu yıldızın yüzeyinden karbondioksit ve amonyak buharlaşıyor. Las Cumbres Gözlemevi'ndeki bilim adamları, 9 Eylül'de kuyruklu yıldızın birkaç saat boyunca önemli ölçüde parladığını bildirdi. Henüz tahminde bulunmak zor, ancak nesnenin önceden düşünülenden çok daha parlak hale gelme olasılığı var - 9 kadir kadire kadar, yani Satürn'ün uydusu Titan'dan biraz daha sönük. Her ne kadar başlangıçta Pluto'dan daha parlak olmayacağı varsayılmıştır (büyüklük 13.65). Bununla birlikte, bir su buzu kabuğu oluştuğunda, kuyruklu yıldız tekrar kararabilir.


Kaynak: New Atlas

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)