Gökbilimciler galaksiyi süper hızlarda dolaşan bir kara delik keşfettiler

Metin Bedir
0

 

kara delik, uzay, galaksi

Araştırmacılar ilk kez, süper kütleli kara deliklerin uzayda dolaşabileceğine dair reddedilemez kanıtlar elde ettiler.


Bilim adamları uzun zamandır süper kütleli kara deliklerin uzayda dolaşabileceğini varsaydılar, ancak onları hareket halindeyken yakalamanın oldukça zor olduğu ortaya çıktı. Phys.org tarafından rapor edilir .


Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'ndeki araştırmacılar, bugüne kadar hareket eden süper kütleli bir kara deliğin en parlak vakasını buldular.


"Süper kütleli kara deliklerin çoğunun hareket etmesini beklemiyoruz, çoğu genellikle tek bir yerde boşta oturmaktan memnun. O kadar ağırlar ki, onları bir futbol topuyla hareket ettirmek zor. "bowling topu" Güneşimizin kütlesinin birkaç milyon katı. Oldukça güçlü bir itme gerektirecek, "- çalışmanın başkanı, gökbilimci Dominique Pesce dedi.


Pesce ve ekibi, süper kütleli kara deliklerin hızlarını ve galaksilerini karşılaştırarak, beş yıldır bu kadar nadir görülen bir fenomeni arıyorlar.


Gökbilimci, "Kara deliklerin hızlarının, içinde bulundukları galaksilerin hızlarıyla örtüşüp örtüşmediğini bulmaya çalıştık. Aynı hıza sahip olmaları bekleniyordu. Aksi takdirde, kara deliğin rahatsız olduğu anlamına geliyor" diye açıklıyor.


Çalışmanın bir parçası olarak ekip, merkezlerinde 10 uzak galaksi ve süper kütleli kara delik gözlemledi. Çalışma için toplama disklerinde su içeren kara delikler seçildi.


Su bir kara deliğin yörüngesine girdiğinde, maser olarak bilinen lazere benzer bir radyo ışığı ışını yayar. Bilim adamlarının bir kara deliğin hızını olabildiğince doğru bir şekilde ölçmelerine yardımcı olurlar.


Bu yöntem, 10 süper kütleli kara delikten 9'unun hareketsiz olduğunu, ancak birinin hareket halinde göründüğünü gösterdi.


J0437 + 2456 galaksisinin merkezindeki kara delik, Dünya'dan 230 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. Kütlesi Güneşimizin kütlesinden yaklaşık 3 milyon kat daha büyüktür.


Bilim adamları ekibi, galaksisinin içinde yaklaşık 170 bin km / s hızla hareket ettiğine inanıyor.


Kara deliğin tam olarak hareket etmesine neyin sebep olduğu bilinmemektedir, ancak araştırmacıların birkaç versiyonu vardır.


ABD Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi'nden bir radyo gökbilimcisi olan Jim Condon, "İki süper kütleli kara deliğin birleşmesinin etkilerini görüyor olabiliriz. Böyle bir birleşme yeni doğmuş bir kara deliği harekete geçirebilir ve ardından tekrar durabilir" diyor.


Ayrıca kara delik bir ikili sistemin parçası olabilir.


Bilim adamları, "Gözlemlediğimiz kara delik iki şeyden biri olabilir ve ikincisi, maser radyasyonunun yokluğundan dolayı radyo gözlemi için gizli kaldı" sonucuna vardı.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum yaparken:

1. Yaptığınız yorumun, mutlaka yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.
2. Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Yorum Gönder (0)